Úterý, 16. dubna 2024

ODS má ekologický program, nejde však do extrémů, tvrdí Nečas

ODS chce chránit životní prostředí podporou jádra či budováním obchvatů kolem měst. Podle lídra Petra Nečase je program občanských demokratů ekologický, ale nikoliv s extrémními názory.

ODS má ekologický program, nejde však do extrémů, tvrdí Nečas

Program občanských demokratů je podle jejího lídra Petra Nečase postaven na tradičních konzervativních hodnotách, jako je úcta k přírodě a krajině. Slíbil, že bude-li ODS po květnových volbách vládnout, zasadí se o čistší vzduch na Ostravsku a bude hájit vlastnická práva obyvatel obcí na Mostecku, která jsou ohrožena prolomením územních limitů těžby uhlí.

ODS chce také přehodnotit dosavadní priority v čerpání evropských peněz na ochranu životního prostředí a zjednodušit legislativu tak, aby povolovací procesy nebyly příliš dlouhé. Tvrdí také, že je třeba rozhodování "odpolitizovat", aby o zásadních otázkách nerozhodovalo to, "jak se ministr vyspí". Otevřít chce ODS obcím a krajům zateplovací program Zelená úsporám.

Ekologický program máme, ne že ne

Nečas spolu s jihomoravským lídrem ODS Václavem Menclem, místopředsedou ODS Davidem Vodrážkou a ministryní životního prostředí Rut Bízkovou na tiskové konferenci zdůraznili, že ODS ekologický program má, ačkoli je obecně považována za stranu, která se této oblasti příliš nevěnuje.

"Vybudovali jsme systém ochrany životního prostředí," konstatoval Nečas s tím, že ODS zahrnuje ochranu životního prostředí do politik jednotlivých resortů, tedy dopravy, průmyslu a zemědělství.

Hospodaření na Šumavě ani extremní podpora solární energie

Za extremismus označil Nečas například způsob hospodaření v Národním parku Šumava, jak ho hájili zelení, či prosazení neadekvátní podpory solární energetiky sociálními demokraty. Právě politiku alternativních zdrojů slibuje ODS přehodnotit. Chce také chránit zemědělský půdní fond před nekontrolovanou výstavbou, a to hledáním využití opuštěných zastavěných prostorů i zpřísněním podmínek pro vyjímání zemědělské půdy z fondu.

V rámci představení ekologického programu Nečas na pražském Petříně poslal do 13 regionů k zasazení zelený strom s modrými plody - švestky. Ve Zlínském kraji, kde vede kandidátku ODS, podle něj trnky nepotřebují, protože jich mají dost a umějí je využít.

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů