Pátek, 26. dubna 2024

Zelená pro jádro a bioodpad

Zelená pro jádro a bioodpad

Před minulými volbami se politické strany zhlédly v ekologii. Jak rostly preference zelených, životní prostředí zajímalo víc a víc také občanské a sociální demokraty.

Letos už se však ekologie, hlavně v důsledku ekonomické recese, zase skví tam, kde byla vždy před rokem 2006 - skryta v pár odstavcích ve druhé polovině předvolebních brožurek.

Jeden závěr z nich lze ale vyvodit s jistotou: ať bude skládat koalici kdokoli, Martin Roman, šéf polostátního elektrárenského kolosu ČEZ, se nemusí bát, že by mu politici zakázali pokračovat v dostavbě Temelína.Na jaderné energetice se totiž všichni shodnou - je to čistá technologie, a tak je třeba ji podporovat.

"Téma číslo 1" posledních let, klimatické změny, dostalo rozsáhlejší prostor jen u zelených, kteří připomínají krach summitu OSN v Kodani.

ODS, lidovci, TOP 09 berou klimatické změny s rezervou, obzvlášť patrné to je u občanských demokratů. Nejlepší, co vláda může podle ODS dělat, je připravit se na jevy, které změny klimatu způsobují, tedy na povodně, sucha, eroze půdy.

Velkým problémem v Česku jsou odpady, především pak jejich (ne)využívání. Zatímco v Německu stojí několik tisíc bioplynových elektráren, jež zpracovávají mimo jiné zbytky jídla z domácností, v Česku takových zařízení existuje jenom pár. "To, co lze znovu využít, bychom měli znovu použít," naznačuje ODS. Podobně hovoří zelení.

ČSSD chce kvůli domácímu pálení plastů a gum novelizovat zákon o ochraně ovzduší. TOP 09, zelení a lidovci také slibují větší důraz na třídění.

Jinak je ale právě na environmentální části programu nejlépe vidět, jak vzdálení jsou si zelení a občanští demokraté. Ti by totiž kromě posilování atomové energie také rádi více stavěli silnice. Proto chtějí omezit vliv velkých občanských sdružení - klíčového zázemí zelených - při různých správních řízeních. "Chceme je zrovnoprávnit s místními sdruženími," říká spolutvůrce programu ODS Miloš Gregar.

Společnou řeč by v tomto bodu konzervativci mohli najít se socialisty, kteří navíc slibují zavedení mýtného pro vjezd do center obcí.

Soudě podle programů většiny partají, letošní volby by měli s napětím vyhlížet prodejci ekologických aut. "Snížíme znečištění z dopravy zvýhodněním nákupu aut na alternativní pohon," slibují například sociální demokraté. Jejich experti už na podzim jednali s dovozcem fordů Antonínem Charouzem o možné spolupráci.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů