Čtvrtek, 28. března 2024

Experti rodící se koalice chtějí ekologická cla

Experti rodící se koalice chtějí ekologická cla

Vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta řekl, že partneři názor jeho strany na zaveden cel na evropské úrovni akceptovali a doporučí, aby se formulace o ekologickém clu stala náplní práce týmu, který se zabývá zahraniční politikou.


Podobně se zástupci ODS, TOP 09 a VV shodli v názoru na energetickou politiku státu. Už na minulé schůzce konstatovali, že nedoporučí prolamovat těžební limity uhlí. Zároveň je podle nich ale třeba, aby vláda přijala energetickou koncepci státu do roku 2030. Podklady k tomuto tématu skupina připraví pro expertní komisi zabývající se podnikáním.


Jednoznačně neuzavřeným tématem zůstává i po dnešku postoj budoucí koalice k ekologické superzakázce převyšující 100 miliard korun. Zatímco TOP 09 trvá na pokračování tendru s tím, že zásah vlády do soutěže by znamenal riziko vymáhání nákladů ze strany účastnících se firem, ODS a VV by daly přednost rozdělení zakázky na několik menších.


Vláda bude muset o budoucnosti zakázky rozhodnout v prosinci, spolu s právníky nyní podle Bárty ekologická skupina hledá formulaci, která by na jedné straně dávala záruky odpůrcům superzakázky, na druhé straně ale nezavdala podnět k arbitráži.

Otevřený je zatím také případný přesun kompetencí v hospodaření s vodami z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí tak, aby například o výstavbě nádrží v budoucnu rozhodovali ekologové, nikoli úředníci ministerstva zemědělství. Znovu se ekologičtí experti ODS, TOP 09 a VV sejdou příští týden, do té doby budou mezi sebou čile diskutovat po internetu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů