Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na koalici dnes vyskočí čertík: Ekologická superzakázka

Na koalici dnes vyskočí čertík: Ekologická superzakázka

Strany rodící se středopravé koalice budou pokračovat v jednání o společném vládním programu. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se znovu sejdou speciálně kvůli otázce školného. Další kola jednání ale mají v plánu i expertní skupiny, které mají řešit jednotlivé kapitoly společného programu. Experti na životní prostředí se pak budou zabývat ekologickou superzakázkou.

Lídři ODS, TOP 09 i VV se v pondělí shodli na tom, že zavedení školného nesmí vytvořit žádné sociální bariéry pro přístup k vysokoškolskému vzdělání. Dosud ale mezi stranami panovaly značné rozpory v tom, jakou podobu školnému dát. Zatímco TOP 09 trvala na přímém školném, ODS a VV prosazovaly odložené platby.

Chceme být hotoví do 7. července

Lídři tří stran se v pondělí dohodli na tom, že chtějí mít koaliční dohodu hotovou nejpozději do 7. července. A to kvůli tomu, aby nová vláda mohla do poloviny července začít pracovat na rozpočtu na příští rok. Expertní týmy proto mají ukončit rozhovory do konce června.

Od příštího týdne se mají i straničtí lídři, každý vždy se dvěma dalšími vyjednávači, scházet každý den. Plánovaná frekvence setkání stranických špiček napovídá, že předsedové stran budou muset řešit řadu dílčích rozporů a detailů, které vyplynou z jednání v odborných týmech.

ODS, TOP 09 a VV o programu společné vlády jednají necelé dva týdny. Tento pátek vyprší Nečasovi lhůta, do níž by měl prezidenta Václava Klause informovat o výsledcích dosavadních jednání o většinové koaliční vládě.

Experti proberou ekologickou superzakázku

Co se týče ekologické zakázky, tak experti na životní prostředí se prozatím dohodli na tom, že tendr na odstranění ekologických škod se musí dokončit, aby se vyloučilo riziko arbitráže. Diskuze se ale povede o tom, co dál.

"Některým partnerům, zejména Věcem veřejným a také ODS, se nelíbí celá zakázka do té míry, že by byla snaha to nějakým způsobem zrušit. Zrušit to v současné době nejde, takže hledáme formulaci všem přístupnou, na čem se všichni shodnou," uvedl v této souvislosti pro Český rozhlas expert z TOP 09, senátor Bedřich Moldan.

John: budeme chtít rozdělení do menších částí

Věci veřejné trvají na tom, že ekologická superzakázka se musí rozdělit do několika menších.

"Samozřejmě uděláme všechno proto, aby státu nevznikla škoda. Nicméně, pokud se tam objeví úžasná extrémně levná nabídka, když všichni ohromením padnou do kolen, tak prima, když ne, tak my budeme prosazovat rozdělení na jednotlivé konkrétní likvidace," dodal v této souvislosti John.

www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů