Pátek, 29. března 2024

Ekologičtí experti uzavřeli jednání; dokončí ho lídři stran

Ekologičtí experti uzavřeli jednání; dokončí ho lídři stran

Jako první ze sedmi expertních skupin dokončili dnes ráno práci na podkladech pro lídry rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vyjednávači kapitol ekologie a zemědělství. Ve čtvrtek by se výsledky skupiny měli zabývat vedoucí představitelé vznikajícího kabinetu. Takzvaná koaliční devítka má mimo jiné rozhodnout v případech sporných bodů, na nichž se vyjednávači nedokázali dohodnout.

"Naše podklady dostane koaliční devítka ve čtvrtek ráno, jsme první, kteří práci uzavřeli," řekl ČTK Vít Bárta z Věcí veřejných. Na politických lídrech, mezi něž patří, podle něj zbude rozhodnout o precizní formulaci tématu ekologického supertendru a také o rozporu v názorech na převedení kompetencí v ochraně vod z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí. S návrhem souhlasí ODS a VV, proti je TOP 09.

"Na ekozakázce je shoda v tom, že otevřeme nabídky, uvidíme, jaké budou, ale kloníme se k nějakému rozdělení zakázky," řekl vyjednávač ODS David Vodrážka. Podle něho jsou sporné dvě záležitosti. Vodrážka odmítá formulaci ekoclo, měly by ale být podle něho nějak zvýhodněny výrobky vznikající šetrně k životnímu prostředí. Ve formátu K9 se bude mluvit rovněž o formulaci k těžebním limitům, uvedl první místopředseda ODS Vodrážka.

"Snažili jsme se nalézt takové formulace do koaliční smlouvy, které by zaručily všem partnerům, aby dostáli svým předvolebním slibům, na druhé straně, aby naplnily představy ostatních koaličních partnerů," uvedl zemědělský expert Jiří Papež zastupující ve skupině ODS.

Ve většině otázek z oblasti zemědělství a rozvoje venkova se podle něj vyjednávači shodli. V programovém prohlášení vlády by se měla objevit například podpora konkurenceschopnosti českých zemědělců vůči zahraničním, snižování byrokratické zátěže zemědělských podnikatelů, podpora malých potravinářských firem a přímého prodeje zemědělské produkce či dokončení restitucí.

Už na minulých sezeních se ekologičtí experti shodli na tom, že jejich vláda bude prosazovat využívání jaderné energie a neprolomí limity těžby uhlí, a to jak hnědého na Mostecku, tak černého v Beskydech.

Ekologický supertendr, který nová vláda podědí, znamená jednu zakázku na likvidaci starých ekologických zátěží ve výši přes 100 miliard korun. Na dodržení dosavadních rozhodnutí v této věci trvá TOP 09 s tím, že účastníci tendru by kvůli zrušení soutěže mohli po státu vymáhat náhradu. "Formulace v koaliční smlouvě by na jedné straně neměla dávat důvod k arbitráži, na druhé straně by měla umožnit v případě pochybností o finanční výhodnosti pro stát a transparentnosti rozdělit zakázku na několik menších," řekl Bárta, jak by si řešení sporu představovaly Věci veřejné.

Rodící se koalice chce mít koaliční dohodu nejpozději do 7. července, aby nová vláda mohla do poloviny července začít pracovat na rozpočtu na příští rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů