Pátek, 29. března 2024

Nečas: Nejsme fanoušky ekotendru

Nečas: Nejsme fanoušky ekotendru

Sporná zakázka na likvidaci ekologických škod dojde až k hodnocení nabídek, ale pak bude nejspíš zrušena a rozdělena na menší. Toto stanovisko expertních týmů dojednávajících trojkoalici ODS, TOP 09 a VV potvrdila včera i nejužší skupina vyjednávačů K 9. Okamžité zrušení stomiliardového tendru není podle šéfů stran možné - Česku by hrozila arbitráž. To potvrdila i ministryně životního prostředí Rut Bízková.

"Proces nejde podle zákona a dvou nezávislých posudků zrušit. Firmy, které šly do tendru, by mohly úspěšně žalovat Českou republiku za zmařené prostředky. Účast v tendru je stála hodně peněz," sdělila včera HN dosluhující ministryně. Podle neoficiálních informací právě kvůli zakázce navštívil už její ministerstvo rakouský velvyslanec. Zajímal se o to, zda tendr proběhne podle zákona až do konce.

Vznikající koalice zhodnotí nabídky podle cenové výhodnosti a podle garancí lhůt, které v nich budou obsaženy. "Otevřou se obálky, nicméně v případě jakéhokoli podezření nebo čehokoli divného nebude když tak vyhlášen vítěz," řekl předseda Věcí veřejných Radek John.

Tuto vágní formulaci vyjednávači zvolili právě s ohledem na možné stížnosti zúčastněných firem. "Jsme pro zrušení, ale nelze to napsat do koaličního prohlášení - to by bylo zralé na arbitráž. Otevřeně jsme o tom spolu takhle mluvili, ale dáváme tam právní formulaci, aby to nebylo napadnutelné," řekl HN jeden z vyjednávačů. I lídr ODS Petr Nečas zdůraznil, že ve skupině K 9 není žádný fanoušek zakázky.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů