Sobota, 20. dubna 2024

Koaliční materiál o ekologii s občanskou společností nikdo nekonzultoval

Koaliční materiál o ekologii s občanskou společností nikdo nekonzultoval

První uzavřenou kapitolou budoucího vládního prohlášení tří pravicových stran by měl být sedmistránkový materiál o ekologii a zemědělství. Vyjednavači ODS, TOP 09 a VV by ji měli dostat na stůl ve čtvrtek, řekl dnes na tiskové konferenci jeden z hlavních vyjednávačů Věcí veřejných Vít Bárta. Všechny hlavní české ekologické organizace pro Deník Referendum uvedly, že s nimi nikdo obsah kapitoly nekonzultoval.

"Nekonzultovali to zatím s nikým, máme k dispozici jen náznaky z tisku," řekl Deníku Referendum ředitel Hnutí Duha Petr Machálek. "Není to běžné, aby strany diskutovaly o vládním prohlášení s občanskými organizacemi, ale bylo by to příjemné překvapení," uvedl Jan Rovenský z Greenpeace.

Ekologové sice byli v informačním kontaktu s některými členy vyjednávacích týmů, ovšem podle Machálka spíše situaci sledují z povzdálí a na obsahu kapitoly neměli šanci nic ovlivnit. "Doufáme, že ten vliv nemají ani jiné lobby," poznamenal Machálek.

Podle Rovenského byla dosavadní vyjádření politiků ohledně neprolamování limitů příznivá, s napětím proto bude sledovat, zda vyjednavači ve čtvrtek kapitolu ještě neproškrtají. Její znění ovšem ekologické organizace ani nemají k dispozici.

Věci veřejné, zakládající si na vnitrostranické přímé demokracii, chtějí o schválených ekologických bodech nechat hlasovat na internetu své registrované příznivce, takzvané véčkaře. Výsledek hlasování ale bude podle Bárty pro vyjednávače pouze informativní.

Vyjednávači rodící se vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se shodli na valorizaci důchodů, uvedl dnes předseda VV Radek John bez dalších podrobností. Podle něj panuje shoda v tom, že valorizace je důležitá pro udržení sociální solidarity mezi občany. Koalice nechce obětovat důchodce státním úsporným opatřením, vysvětlil John.

Současný ministr financí Eduard Janota přitom doporučuje, aby se příští rok důchody znovu zmrazily, řekl John. Stát by tím podle něj ušetřil 13,6 miliardy korun.

VV se nevzdávají ani plánu na seškrtání deseti miliard z rozpočtu ministerstva obrany a jejich přesunu do školství. Pro stranu je tento bod programu prioritou a nehodlá z něj ustoupit, řekla dnes členka vyjednávacího týmu strany Kristýna Kočí.

Zástupci VV se dnes sešli s experty ministerstva obrany. Prostor pro škrty v rozpočtu úřadu určitě bude, uvedla Kočí. Jako příklad pro možné úspory uvedla propouštění civilních zaměstnanců.

Expertní skupiny ODS, TOP 09 a VV se shodly na větší podpoře podnikatelů a středně velkých živnostníků. Chtějí zavést jednotné inkasní místo, odvod DPH až po zaplacení faktur a zefektivnit čerpání dotací z Evropské unie.

Podle Johna jsou zatím nejproblematičtější kapitoly zdravotnictví a důchodů, vyjednávači si je tak nechávají až na později. Takzvaná skupina K9 bude jednat ve čtvrtek dopoledne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů