Pátek, 29. března 2024

Bilance ministryně Bízkové: slib o ochraně stromů zůstal nesplněn

Bilance ministryně Bízkové: slib o ochraně stromů zůstal nesplněn

PRAHA - Odcházející ministryně životního prostředí Rut Bízková dnes bilancuje své působení v úřadě. Občanská sdružení, která se věnují ochraně zeleně, kritizují však její nesplněný příslib ohledně přijetí novely vyhlášky, jež by zajistila lepší ochranu stromů před kácením. "V květnu tohoto roku nám paní ministryně přislíbila, že vyhláška bude schválena před jejím odchodem (1), což se bohužel nestalo. I nadále je tak možné nekontrolovatelné kácení vzrostlých stromů zejména na pozemcích developerů," shrnul podstatu problému právní expert Arniky Mgr. Lukáš Matějka.

Z vyjádření paní ministryně vyplývá, že si je vědoma nutnosti ochrany zeleně zejména v intravilánech měst a obcí, současně však považuje ochranu zeleně za kontroverzní téma (2). Ministerstvo chce proto připravit zcela novou vyhlášku, jež by zohlednila všechny dotčené zájmy. Ta ovšem nebude hotova dříve, než na konci tohoto roku. Novelizace stávající vyhlášky zůstala nedokončena, ani není jisté, že k ní během následujících měsíců dojde.

Sporná vyhláška by měla zmenšit maximální objem stromů, které je legální kácet bez povolení, a tedy i bez možnosti úřadů stanovit za ně náhradní výsadbu. Problémem je tak zejména plošné kácení na pozemcích určených k zástavbě. V současnosti se to týká stromů s obvodem až 80 cm (v 1,3 m nad zemí). Občanské iniciativy navrhují, aby bylo možné bez povolení kácet jen stromy s objemem menším než 40 cm tak, jak je tomu například na sousedním Slovensku.

"Osobní jednání s paní ministryní nepřinesla bohužel žádný hmatatelný výsledek, stejně jako písemné výzvy či předání petice podpořené několika desítkami tisíc lidí," uvedl Lukáš Matějka z Arniky způsoby, jakými se nevládní organizace snažily ovlivnit rozhodování ministryně Bízkové. "V květnu nám ministryně dala příslib, že podpis vyhlášky je otázkou několika týdnů. Její následující návrh na uspořádání jednání u kulatého stolu už naznačoval, že přijetí vyhlášky se oddaluje. Vážíme si toho, že nás paní ministryně na odborné jednání přizvala, ale nakonec z něj opět nevyplynul žádný konkrétní závěr a termín. Stromy, které nedosahují obvodu 80 cm, což mohou být krásné vzrostlé stromy ve věku několika desítek let, tak zůstávají nechráněny," shrnul Lukáš Matějka. Z reakce ministerstva životního prostředí na petici Arniky navíc vyplývá, že vlastníci stromů a úřady by měly být co nejméně zatěžováni administrativou, všechny další problémy s ochranou dřevin pak budou řešeny až někdy v budoucnu (3).

"Paní ministryně mohla a měla konat, avšak nekonala. Dostatečně silnou argumentaci k neprodlenému přijetí vyhlášky alespoň snižující obvod kmene ministerstvu poskytly jak odborné instituce - AOPK a ČIŽP - tak nevládní organizace," uvedla Marie Jelínková ze sdružení Tilia. Kritizuje zejména snahu ministryně Bízkové vyjít vstříc všem stranám, které mají často na snadném kácení stromů zájem: "Očekávala-li paní ministryně souladný přístup k ochraně zeleně od silových rezortů či zástupců měst a obcí, musela být naprosto neznalá praxe uplynulých dvaceti let. Váhavost a nedostatek odvahy k prosazení novely vyhlášky ministerstvem tak umožnil pokračování a konzervaci stavu, kdy je zeleň v obcích i volné krajině svévolně ničena," dodala Marie Jelínková.

"V důsledku toho, že vyhláška nebyla zpřesněna, dochází k závažné devastaci zeleně v Praze. Například na Pankráci tak nedávno zmizely 3 vzrostlé smrky. V této záležitosti bylo sice podáno trestní oznámení, investoři však vědí, že jim žádný postih nehrozí," uvedla Marie Janoušková ze sdružení Občanská iniciativa Pankráce.

Tiskova zprava Arniky - Centra pro podporu obcanu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů