Čtvrtek, 25. dubna 2024

Drobilova příležitost

Drobilova příležitost

Ministry skutečně nemusejí být experti. Resorty budou beztak často obsazovat kariérní politici. Nicméně Pavel Drobil na ministerstvu životního prostředí tuto možnost už dva týdny vyloženě diskredituje.

ODS obsadila ekologický úřad po čtrnácti letech. Je to pro ni důležitá příležitost. Chce přesvědčit voliče, že také ona dokáže praktická řešení, která zajistí čistý vzduch, zdravou krajinu nebo zateplování domů. Pokud by Drobil přišel s pozitivními a věcnými programy, může ukázat, že pravicová podpora zdraví a kvality života není exkluzivním receptem Davida Camerona či Angely Merkelové.

Pavel Drobil skutečně anoncoval některé smysluplné - jakkoli prozatím vágní - plány. Hodlá postupovat proti zdraví škodlivému smogu. Chce investovat do zateplování domů. Mluví o návratu zeleně do krajiny tak, aby více zadržovala vodu.

Nicméně veškerá zajímavá předsevzetí zanikají v ministrově konfrontačním stylu. Převážně říká, koho chce vyhodit, kde škrtat a co nedělat. Čtenáři se bezmála v každé druhé Drobilově větě dozvídají, že hlavně hodlá všechno - citujme - odideologizovat. Razantní rétorika přitom pouze zdůrazňuje přešlapy, na nichž je vidět, že o svém resortu má prozatím dost slabé povědomí.

Lze snad pochopit, že nový šéf ministerstva přichází s nedůvěrou k předchozí administrativě. Ale Drobil a jeho politické okolí podléhají internímu diskurzu ODS, jenž se naladil na konfrontaci se Stranou zelených. Proto úplně špatně čtou, co zajímá veřejné mínění. Vzduch v místech, kde žije 42 % obyvatel České republiky, obsahuje více rakovinotvorného benzo(a)pyrenu, než kolik lékaři považují za únosné. Výstavba každý týden zbytečně pohlcuje sedm hektarů půdy. Recyklujeme jen 20 % komunálního odpadu, zbytek končí na skládkách nebo se pálí. Tuzemská ekonomika loni každý den utratila 246 milionů korun za dovoz ropy.

Některé záměry mohou způsobit i nemalé škody. Pavel Drobil anoncoval, že zelenou energetiku paušálně rozdělí na správné a špatné technologie. Ale takhle by se některá odvětví ocitla v koši sakumprásk, smysluplné projekty nevyjímaje. Solární elektrárny už nyní snižují exhalace o ekvivalent 48 000 osobních aut; podporu potřebujeme reformovat a nastavit rozumněji, nikoli kompletně zadupat. Obdobně prý bude ministerstvo pomáhat stavbě dálnic. Opravdu, včetně těch přes městské sídliště v Brně nebo chráněnou krajinnou oblast v Českém ráji? Plánované zjednodušení ekologických zákonů může pomoci, protože česká legislativa je nepřehledná, složitá a trpí soustavnými změnami. Jenomže dokud není na stole seznam dotyčných paragrafů, visí ve vzduchu hrozba, že programu využijí velcí znečišťovatelé a dřevařské firmy, které prosazují škrty, jež by jim umožnily vypouštět více škodlivin, tajit toxické exhalace před lidmi ze sousedních čtvrtí nebo kácet v náro dních parcích.

Proto by měl ministr své plány brzy upřesnit a hlavně: představit několik konkrétních programů.

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů