Čtvrtek, 28. března 2024

Vysloužilí politici míří za školní katedry

S blížícím se startem zimního semestru oprašují skripta nejen studenti, ale také někteří odstavení politici. Řada z nich totiž zamířila ze sněmovních lavic za katedry.

Vysloužilí politici míří za školní katedry

Americká New York University in Prague otevřela pro své posluchače od letošního podzimu nový obor - enviromentalismus. Přednášejícím bude bývalý vicepremiér a expředseda Strany zelených Martin Bursík. "Budu to mít dvakrát týdně, v angličtině," popsal ministr životního prostředí z let 2007 až 2009, jaká bude náplň jeho akademického úvazku. Nabídky měl i z pražské zemědělské univerzity a z Brna. "Zatím si ale jiné povinnosti nehledám," dodal Bursík.

Před vysokoškoláky nejspíš skončí i jeho nástupce v čele zelených Ondřej Liška. Exministr školství má nabídku, aby přednášel o České republice a evropské integraci. "Zatím to zvažuji, mám to na stole. Jméno školy vám proto ještě neřeknu," odpověděl HN.

"Akademická jízda" zelených tím ale nekončí, za katedru se postaví i Petr Štěpánek, blízký Bursíkův spolupracovník a do minulého týdne šéf Státního fondu životního prostředí. Na liberecké technické univerzitě bude mít seminář o enviromentálním designu a architektuře. "Je potřeba se stýkat s chytrými lidmi, proto jsem na to kývnul," nechal se slyšet vystudovaný architekt Štěpánek.

Jsou bývalí politici či vysocí státní úředníci opravdu tak velkým přínosem pro studenty, anebo slouží spíše jako dobrá reklama na tu kterou školu? Jiří Pehe, ředitel New York University in Prague, který zlanařil Bursíka, připouští, že PR v tom sehrálo nemalou roli: "Je to důležité. Zvláště americké univerzity, jako je ta naše, se snaží o mix čistě akademických přednášejících a těch se zkušenostmi z exekutivy či byznysu. Je to pak atraktivní."

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů