Pátek, 29. března 2024

Na Drobilově ministerstvu dostalo k 1. září výpověď 55 úředníků

Na Drobilově ministerstvu dostalo k 1. září výpověď 55 úředníků

K 1. září dostalo na ministerstvu životního prostředí výpověď 55 úředníků. Celkem zaniklo 63 tabulkových míst, některá nebyla obsazena. Propuštění pracovali v centrále úřadu v pražských Vršovicích, kvůli úsporám ve státním rozpočtu se počítá i s propouštěním v příspěvkových organizacích, těmi jsou například Český hydrometeorologický ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny, Česká inspekce životního prostředí, Státní fond životního prospředí a správy národních parků.

Propouštění provedené k začátku září bylo "průřezové". "Zrušeno bylo jedno místo ředitele sekce, šest míst ředitelů odborů a tři místa vedoucích samostatných oddělení. Další hromadné propouštění se v aparátu ministerstva v tomto roce již neplánuje," řekla ČTK mluvčí Jarmila Krebsová. Dílčí změny organizačního řádu podle ní ale mohou vést k individuálním odchodům dalších jednotlivců.

Konečné informace o počtech propouštěných zaměstnanců v resortních organizacích ministerstvo podle Krebsové zatím nemá k dispozici. Na základě jednání se zástupci příspěvkových organizací úřad čeká snížení počtu jejich zaměstnanců o pět až deset procent.

Už v létě odešli z ministerstva poslední zaměstnanci, které do úřadu přivedli nyní už bývalí ministři spojení s nevládními ekologickými organizacemi Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ). Za Ambrozka získali na ministerstvu pozice někdejší členové Hnutí Duha, většina z nich za Bursíka zůstala a přibyli lidé angažování ve Straně zelených.

Stranickou knížku zelených měli i v srpnu odvolaní šéfové Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek a České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

S restrukturalizací úřadu, která znamenala konec představám zelených o fungování a prioritách ministerstva, začala už Drobilova předchůdkyně a stranická kolegyně Rut Bízková. Zrušila Bursíkem založený odbor ochrany klimatu a pozici náměstka Aleše Kutáka (SZ).

Drobil si do úřadu přivedl jako náměstka stranického kolegu Ivo Hlaváče, který dříve působil ve stejné pozici na ministerstvu zemědělství. Z ministerstva zemědělství přešla do Vršovic i Ilona Chalupská, ředitelka odboru vnějších vztahů. Od 1. září jmenoval ministr náměstkem odpovědným za ochranu přírody Tomáše Tesaře z TOP 09. Stejně jako Drobil a Hlaváč nemá Tesař ani přírodovědecké vzdělání ani vazby na ekologickou scénu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů