Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ambrozkovi našetřili i na bazén a luxusní automobil BMW

Ambrozkovi našetřili i na bazén a luxusní automobil BMW

Exministr životního prostředí Libor Ambrozek se zamotává do příběhu svého domu za deset milionů korun. Kromě pochybností, kde na něj vzal, se objevují ještě další - že byl jeho dům v Kyjově ve skutečnosti dražší, než Ambrozek uvedl.

"Je tam třeba bazén se slanou vodou," řekl HN pod podmínkou anonymity dělník, který na stavbě domu pracoval. Podle záznamů v kolaudačním rozhodnutí v suterénu domu bazén skutečně je. Kromě něj také sklepení s několika místnostmi, v přízemí samostatná knihovna, terasa, jídelna a další pokoje a v podkroví pět obytných místností. To vše podle Ambrozkova majetkového přiznání za sedm milionů korun.

A dražší bylo zřejmě i pořízení původního domu. Ambrozek HN tvrdil, že za tři miliony koupil původní nemovitost, pořídil projektovou dokumentaci i přípravné práce, tedy zřejmě včetně demolice původní budovy.

Jenže HN na katastru nemovitostí zjistily, že 2,9 milionu korun stála jen samotná koupě původní nemovitosti.

Abmrozkovi si dům v Kyjově pořídli v letech 2008 a 2009. Celkem je vyšel na deset milionů, půjčku si nebrali. Lidovecký politik tvrdí, že dva miliony vydělala jeho manželka, půl milionu zdědil, dva miliony získal z prodeje bytu a akcií a zbývajících pět a půl milionu uspořil z příjmů z politiky. Jenže to je těžko představitelné. Musel by spořit celou výplatu a žít jen z náhrad na cestovné. Podle údajů z poslanecké sněmovny by mu na živobytí zbývalo 11 tisíc korun měsíčně.

"Vůbec jste nezapočítala, že jsem brala mateřskou a rodičovskou, nebo že jsem také něco vydělala," brání rodinu Monika Ambrozková a odkazuje na místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který si z platu ušetřil pět a půl milionu na nový byt. "Když mohl našetřit on, proč by nemohl manžel." Jenže Sobotka pobíral všechny poslanecké náhrady, které mohl. Nechal si sněmovnou platit i rodinné bydlení. Ambrozek nikoliv. Až do února 2007 si sám platil nájem za dům v Úvalech u Prahy a navíc má větší rodinu.

Ambrozkovi museli mít prokazatelně vyšší výdaje, než se HN podařilo v minulosti zjistit. Monika Ambrozková jezdí v osobním autě BMW X3, které nové stojí nejméně jeden milion korun. To si zřejmě pořídila do svého podnikání, sám Ambrozek totiž do majetkových přiznání nákup auta nikdy nenapsal.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů