Středa, 24. dubna 2024

Jedy ve vládních žilách

Jedy ve vládních žilách

Drábek lamentuje, že mu Kalousek tají údaje, nutné pro odhad ceny ekotendru. Kalousek si může ukroutit hlavu údivem: na financích neexistuje nic, co by mělo zůstat resortu životního prostředí skryto. A nejsou to tentokrát jen politické hrátky. Jde o příliš vážnou věc. Pokud státní zakázka na odstranění starých ekologických škod proběhne bez toho, aniž by stát předem stanovil svou představu ceny, pak je vláda spolkem hazardérů s veřejnými financemi.

Jako by ministrům nedošlo, že mají co do činění s největším, vládním obchodem v české historii. A zákon je zavazuje postupovat účelně a hospodárně. Tedy posoudit, zda čištění stovek zamořených území jedinou firmou může být pro stát výhodnější než dosavadní rozdrobení do řady menších zakázek. A to není možné bez toho, aby vláda měla v rukou odborný odhad, na kolik nás odstraňování jedů v půdě a lagunách vlastně přijde.

Miroslav Kalousek tvrdí, že pokud tendr probíhá, vláda nemůže svou představu o ceně zveřejnit. Což by ale nemělo bránit tomu, aby s ministrem Drobilem k nějaké ceně dospěli.

A proč by vlastně měla být takováto částka utajována? Na jejím zveřejnění by mohl stát jenom vydělat. Vždyť účastníci tendru nesoutěží se státem ale jeden proti druhému, kdo nabídne nižší cenu. A co udělají, pokud se dozví nějaký limit, nad nímž již nemají šanci? Budou své nabídky šroubovat pod tuto částku. A stát může jen vydělat.

Vysoutěžená suma bývá tím nižší, čím více firem se zúčastní tendru. Tohle zlaté pravidlo veřejných soutěží popřel exministr Janota, když vyřadil společnost miliardáře Kellnera. Jen pár měsíců poté, co ji antimonopolní úřad vrátil do hry. Tím jen posílil obavy, že zbylí soutěžící se domluví, kdo nabídne nejnižší částku. A vítěz přihraje poraženým miliardové "záplaty" coby svým subdodavatelům.

Příští dění kolem ekotendru bude pronikavou sondou do charakteru vlády. Pokud koalice dovolí, aby proběhl bez určení stropu, vystaví se nejčernějším korupčním podezřením. A tyhle jedy rozežerou kabinet rychleji, než si stihneme pomyslet.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů