Pátek, 29. března 2024

Exministr rozdával miliardy bez kontroly

Libor Ambrozek rozdával jako ministr životního prostředí za KDU-ČSL dotace ve velkém. Často nikoli standardní cestou, ale neprůhlednou formou ministerských výjimek.

Exministr rozdával miliardy bez kontroly

HN na to přišly, když se rozhodly zmapovat jeho politickou kariéru, protože stále dluží odpověď na to, kde vzal deset milionů na nový dům v jihomoravském Kyjově.

Během čtyř let v ministerské funkci, tedy v letech 2002 až 2006, udělil přes čtyři sta výjimek za více než pět miliard korun. To odpovídá dvěma ročním rozpočtům Státního fondu životního prostředí, který dotace vyplácí.

"Jeho nástupce Petr Kalaš nedal žádnou, Martin Bursík dal výjimky v řádu jednotek a já také," říká k tomu exministryně a současná náměstkyně Rút Bízková.

Peníze mohl Ambrozek posílat, kam se mu zachtělo, dotace nemusel s nikým konzultovat. Jím schválené projekty jen stačilo dát radě fondu na vědomí. Tím se však systém dotací stal nepřehledným.

"Udílení výjimek byla běžná praxe. Mnoho poslanců si tehdy říkalo o výjimku semhle nebo támhle. Ministr se jim snažil vyhovět, protože nechtěl mít ve sněmovně potíže a potřeboval podporu pro své návrhy," říká na rovinu tehdejší šéf fondu Andrej Mudray. V podstatě tedy šlo o jinou formu poslaneckých "malých domů". "Výjimky byly mnoha typů - například z data podání, velikosti obce, výše dotace - a byly udělovány podle platných pravidel," hájí se Ambrozek.

Dotační výjimky nejsou posledním problémem, který na exministra "vypadl ze skříně". Na ministerstvu se totiž obklopil lidmi napojenými na dotační firmu Star, která se živí zpracováváním žádostí o evropské i národní dotace. Mimo jiné i o dotace z fondu životního prostředí.

Ambrozkovým nejbližším spolupracovníkem byl šéf Staru, lobbista Martin Baier. Ze zaměstnance Staru Pavla Labounka udělal Ambrozek svého náměstka, další muž napojený na Star, David Libiger, pak v Ambrozkově éře pracoval jako ekonomický náměstek na fondu.

Největší dotace schválené na základě ministerské výjimky

200 milionů

24. 4. 2003, pro Prahu

- sanační práce na čističce odpadních vod a kanalizacích, obnova čističky a kanalizace

76 milionů

10. 4. 2003, pro obec Křižanov

- kanalizace a čistírna odpadních vod

71 milionů

6. 12. 2002, pro MČ Praha 22

- rekultivace skládky Jezera

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů