Sobota, 20. dubna 2024

Drahá země výjimek

Drahá země výjimek

Být výjimečný něco stojí. V případě České republiky toto tvrzení platí dvojnásob, neboť v našem případě nás výjimečnost stojí zatraceně hodně peněz. Být výjimečný v Česku není příliš těžké - vyžaduje to mít jen politickou moc v zádech.

Výjimečně například obhospodařoval naše peníze Libor Ambrozek, v dobách svého ministerského působení na životním prostředí. Za pár let v úřadě dokázal prostřednictvím ministerských výjimek rozdat na ekologické projekty miliardy korun bez výběrového řízení, bez jakékoliv komise a bez jakékoliv cenové kontroly. Chce se věřit, že mu šlo o co nejrychlejší zvelebení měst a obcí, že chtěl být opravdu lidový lidovec... Taková víra lahodí přejícímu srdci, vzpírá se však střízlivému rozumu.

Nutno však říci, že pilný Libor Ambrozek rozhodně není jediným výjimečně přičinlivým politikem (úředníkem, státním dozorcem a pod.) v oboru roztáčení státních peněz. A to má prý Česká republika jeden z nejdokonalejších zákonů na výběrová řízení státu. Je inspirován legislativou Evropské unie a pracovaly na něm jistě ty nejlepší právnické mozky. Nabízí úžasné formulace, lahodící evropskounijnímu uchu a příslovečné unijní touze po spravedlnosti všech vůči všem. Nabízí ovšem také širokou škálu možností, jak si z něj udělat trhací kalendář a hlasitě se mu vysmát.

Mezi nejoblíbenější výjimky patří podlimitní zakázky, na které není nutné vypisovat veřejné výběrové řízení. S úžasem zjišťujeme, že součet podlimitních zakázek, o kterých tvůrci zákona předpokládali, že se budou vyskytovat jen v jednotlivých případech, je vyjadřován v řádech stovek miliard korun. Zde je vidět, jak tvůrci zákona hrubě podcenili výjimečnost českého prostředí a českých politiků, úředníků a jejich přátel.

Ještě dlouho bychom mohli popisovat mnohé další výjimečné triky. Ale abychom někomu nekřivdili, shrňme to stručně asi takto: Oceňujeme, že u nás působí tolik neobyčejně výjimečných lidí. Jenže vzhledem k tomu, že výjimečné působení těchto výjimečných jedinců je abnormálně výjimečně drahé a my ho platíme z vlastní kapsy, pojďme zkusit zase pro změnu nějakou mnohem levnější standardní šeď a nudu. Státnímu rozpočtu by to šlo - výjimečně - k duhu.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů