Sobota, 20. dubna 2024

"Úklid" po Ambrozkovi: Stop nevýhodné zakázce

Nástupce Ambrozka v ministerském křesle řešil nevýhodnou zakázku a měnil počítačové systémy.

"Úklid" po Ambrozkovi: Stop nevýhodné zakázce

Když Petr Jan Kalaš přebíral po Liboru Ambrozkovi ministerstvo životního prostředí, dostal od tehdejšího premiéra Mirka Topolánka úkol - "odbaierizovat" ministerstvo. Tedy zbavit úřad vlivu lobbisty Martina Baiera a jeho spolupracovníků.

Začal přitom zakázkou pro poradenskou firmu BDO-IT, která za 23 milionů korun radila ministerstvu s reformou vědeckovýzkumných institucí. "Problém byl hlavně v tom, že se po firmě chtělo za mnoho peněz v krátké době něco, co při neznalosti odborné problematiky jednotlivých organizací nemohla naplnit. Proto se soustředila na obslužné činnosti - na infrastrukturu organizací, což nebylo přínosné. Proto jsme smlouvu ukončili předčasně," vysvětlila tehdejší i současné náměstkyně ministra životního prostředí Rút Bízková z ODS.

Reforma vědeckovýzkumných institucí se týkala Českého hydrometeorologického ústavu, Výzkumného ústavu vodohospodářského, Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a České geologické služby. Šlo přitom o to, zda mají být všechny instituce změněny z příspěvkových - tedy placených rozpočtem - na samostatné výzkumné instituce. Jenže výsledky práce BDO-IT podle informací HN ministerstvo téměř nevyužilo a šlo tak o vyhozené peníze.

To ale nebyla jediná věc, kterou Kalaš udělal. Na Státním fondu životního prostředí stihl vyměnit počítačové systémy. Podle informací HN proto, že z předchozích unikaly informace. Právě z fondu přitom Ambrozek uděloval dotace zcela netransparentním způsobem - jak zjistily HN, víc než pět miliard korun rozdal formou ministerských výjimek, na které neexistovala žádná pravidla. Náměstkem na fondu v té době byl David Libiger, bývalý obchodní partner Martina Baiera. Celý fond pak spadal pod náměstka Pavla Labounka, který před nástupem na ministerstvo pracoval pro Baierovu firmu Star.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů