Pátek, 29. března 2024

Plzni hrozi spalovna a silnicni prutah. Nadeji maji chodci a cykliste, snad i nizkoemisni zona

Plzni hrozi spalovna a silnicni prutah. Nadeji maji chodci a cykliste, snad i nizkoemisni zona

Vsech 12 oslovenych plzenskych lidru kandidatek pro komunalni volby odpovedelo na dotazy k problemum zivotniho prostredi, ktere jim zaslaly Deti Zeme ve spolupraci s Centrem pro zivotni prostredi a zdravi (CpZPZ) v ramci mezinarodniho projektu ke zlepseni ovzdusi a ochrane klimatu.

Z vyhodnoceni odpovedi vedoucich osobnosti plzenskych kandidatek vyplyva, ze plzenske ovzdusi muze byt v nejblizsich letech ohrozeno tisici tun skodlivin z kominu planovane velkokapacitni spalovny komunalnich odpadu i z vyfuku automobilu z dalsich planovanych silnic. Pozitivni zpravou je, ze vsichni dotazovani politici vyjadrili svou podporu zlepseni podminek pro pesi a cyklisty v Plzni. Polovina lidru vyjadrila take svou podporu zrizeni tzv. nizkoemisni zony v centru mesta, jaka funguje napr. v nekolika desitkach nemeckych, svedskych, danskych, holandskych nebo britskych mest.

"Pokusili jsme se ohodnotit odpovedi politiku na kazdou z osmi otazek v ramci petibodove znamkovaci skaly. Volici samozrejme mohou mit jine preference, nicmene verim, ze pro cast z nich bude nas pruzkum uzitecnym informacnim zdrojem. Pro nas tato aktivita nekonci, nebot budeme po volbach sledovat, jak politici naplnuji sve sliby," uvedl Martin Hytha z Deti Zeme a dodal: "Jako nejlepsi jsme vyhodnotili odpovedi Martina Potucka z Ceske piratske strany a Miroslava Zabranskeho z Plzenske aliance. Oba ziskali shodne znamku 1,6 a shodou okolnosti jako jedini odmitli vystavbu velkokapacitni spalovny komunalnich odpadu."

Na opacnem konci hodnoceni se ocitli soucasny primator Pavel Rodl (kandidujici za stranu Obcane.cz) spolu se svym namestkem Vladimirem Duchkem (Prava volba) a s Martinem Baxou (ODS). Mezi ne se vklinila Eva Herinkova (CSSD) a nevalnou znamku si vyslouzil i soucasny namestek primatora pro zivotni prostredi Petr Nahlik (KDU-CSL). Vsichni tito politici vyslovili podporu vystavbe velkokapacitni spalovny odpadu, severojizniho prutahu a dalsich silnic ve meste. Naopak vlazne se stavi k opatrenim pro zlepseni ovzdusi, jako jsou napr. nizkoemisni zony, zpoplatneni vjezdu automobilu do centra ci vybaveni vozidel s dieselovymi motory provozovanych mestem prachovymi filtry.

"Jsem potesen, ze prinejmensim nekteri politici vitaji moznost zavedeni v zahranici jiz uspesne odzkousenych opatreni pro cistejsi ovzdusi. Projekt dotazovanim nekonci, ale naopak zacina. Po volbach nabidneme zvolenym zastupitelum podrobnejsi informace o konkretnich zkusenostech s nizkoemisnimi zonami, se zavadenim mytneho nebo s prachovymi filtry. Nevidim duvod, proc by v Plzni nemelo fungovat to, co uz se osvedcilo v mnoha jinych evropskych mestech," uvedl MUDr. Miroslav Suta, odborny konzultant pro ekologicka a zdravotni rizika z CpZPZ.

Predvolebni dotazovani se uskutecnilo v ramci mezinarodniho projektu ke zlepseni ovzdusi a ochrane klimatu, ktery v ramci Ceske republiky koordinuje Centrum pro zivotni prostredi a zdravi (CpZPZ). Podobne akce jako v Plzni probehly take v Praze, Brne a v Ceskych Budejovicich a jejich vysledky budou publikovany v nejblizsich dnech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů