Úterý, 23. dubna 2024

Průhlednost, ale odtud potud

Výzvu Ekonomu zveřejnit seznamy >>našeptávačů<< některá ministerstva zásadně odmítla.

Průhlednost, ale odtud potud

Jednou z hlavních priorit >>antikorupční a transparentní<< vlády Petra Nečase i partají v ní zastoupených měla být průhlednost a otevřenost při rozhodování. Zní to hezky, ale realita je trochu jiná.

Týdeník Ekonom se o tom přesvědčil, když před třemi týdny sestavoval seznamy poradců ministrů a vyzval jednotlivá ministerstva (viz Ekonom 38/2010), aby sama zveřejnila na svých webových stránkách informace o poradcích svých resortních šéfů. Podnětem byla mimo jiné pochybnost, proč by měli novináři po každých volbách pracně >>dolovat<< z mluvčích úřadů údaje o vlivných a dobře placených lidech s přímým přístupem k ministrům. Zkrátka, pravidelně aktualizované údaje by měly a mohly být nonstop k dispozici veřejnosti. Občas jde totiž o jména s pozoruhodnou minulostí.

Jenže toto drobné zprůhlednění se ukázalo být problémem. Zdá se, že některá ministerstva mají co skrývat. To, co šlo totiž v jednom úřadu bez problémů, je jinde z >>objektivních<< důvodů neprůchozí.

Děkujeme, vyvěsíme

Některá ministerstva návrh uvítala, jiná jej kupodivu odmítla s odkazem na ochranu soukromí či neexistenci normy, která by je nutila ke zveřejnění zrovna těchto údajů.

>>S připomínkou souhlasíme a v blízké době seznam poradců zveřejníme na internetových stránkách,<< zareagoval vstřícně na výzvu týdeníku Ekonom například šéf odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj Jan Štoll. Důvodem, proč přesto ještě minulý týden seznam na stránkách ministerstva nevisel, je podle Štolla pouze snaha nechat si novinku schválit ministrem Kamilem Jankovským. >>Ale hned poté to vyvěsíme, zároveň s dalšími úpravami webových stránek,<< ujistil.

Žádné překážky pro permanentní uveřejnění jmen ministerských poradců nevidí ani na ministerstvech školství, zahraničí či průmyslu. >>Složení poradců ještě není úplně kompletní, ale až bude pevně stanoveno, tak se nebráníme vyvěsit jména na internetových stránkách,<< sdělil týdeníku Ekonom mluvčí resortu školství Václav Koukolíček.

Zveřejnění jmen na webu slíbil i šéf tiskového odboru ministerstva zahraničí Jiří Beneš. >>Zajisté to přispěje k dostupnosti informací o poradcích, avšak učiníme tak až v rámci chystané revize stránek,<< podotkl.

Vnitro: Nic nás nenutí

O něco rezervovanější je už resort průmyslu a obchodu. Jeho mluvčí Pavel Vlček poděkoval za námět, avšak ministerstvo jej prý teprve zváží.

Veřejnost by se také jistě na vlastní oči ráda dozvěděla, kdo radí ministrovi vnitra Radku Johnovi. Jenže má smůlu. Johnův úřad totiž přistupuje k transparentnosti docela jinak. >>Jména poradců nejsou na webových stránkách ministerstva vnitra uvedena, neboť platná právní úprava tuto povinnost ministerstvu neukládá. Zákonem stanovené povinně zveřejňované informace ovšem respektujeme,<< reagoval na výzvu týdeníku Ekonom mluvčí resortu vnitra Vladimír Řepka. Vnitro přitom údaje o poradcích nezveřejnilo ani na písemný dotaz.

Plejáda důvodů, proč nelze dát údaje o poradcích na web, je ale pestřejší. Tak třeba ministerstvo financí podle Radka Ležatky z oddělení komunikace zveřejňuje na svých stránkách pouze ty osoby (kromě vedení resortu), které mají na starost komunikaci s veřejností. >>Proto v tuto chvíli nevidíme zveřejnění jako nutné ani potřebné s tím, že zájemcům informaci o poradcích na dotaz poskytneme. Navíc dotazy na toto téma nejsou natolik časté, abychom to vyvěšovali na web,<< tvrdí Ležatka.

Ministerstvo spravedlnosti obdobně argumentuje tím, že když na web nedává jména svých řadových zaměstnanců, nelze tam umístit ani informace o poradcích. U šéfky komunikace Veroniky Ludvíkové neobstála ani námitka, že jde o vlivné osoby s přímým přístupem k ministrovi.

Za hradbou mlčení

Že na dotaz ohledně zveřejnění jmen poradců nereagovalo ministerstvo kultury, je pochopitelné, protože ministr Jiří Besser údajně žádné poradce nemá. Pět ministerstev s hustou sítí poradců se ovšem odpovědí na výzvu Ekonomu vůbec neobtěžovalo.

Ministerstvo životního prostředí pouze sdělilo, že tým poradců ministra Pavla Drobila ještě není kompletní, o zveřejnění na webu však ani slovo.

Je-li pro členy české vlády takovým problémem dát veřejnosti trvale na oči jména svých poradců a informace o jejich životopisech, pak to svědčí buď o neochotě k transparentnosti (a to jde vlastně jen o maličkost), nebo o delikátním postavení některých rádců. Obojí je minusem pro Nečasovu údajně transparentní vládu.

AUTOR: Jan Štětka
AUTOR: Lukáš Vojáček

Zdá se, že některá ministerstva mají co skrývat. To, co šlo někde bez problémů, je jinde neprůchozí.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů