Úterý, 19. března 2024

Solární elektrárny vlastní politici, říká Mládek

Podle stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka je zisk majitelů solárních elektráren nepřiměřený.

Solární elektrárny vlastní politici, říká Mládek

Sociální demokraté po týdnech vyčkávání konečně vstoupili do debaty o hrozícím skoku v cenách elektrické energie kvůli solárnímu boomu. Ústy svého stínového ministra financí Jana Mládka navrhují zavést padesátiprocentní daň z příjmů solárních elektráren. Podle Mládka se politici staví k řešení vážného problému velmi liknavě, neboť jsou v konfliktu zájmů. Řada z nich prý elektrárny vlastní. Když se jej ale zeptáte kteří, jména neuvede.

HN: Proč trvalo tak dlouho, než ČSSD přišla s návrhem proti hrozícímu prudkému zdražení elektřiny?

Hlavní důvod je v tom, že se jedná o interdisciplinární záležitost, která se týká průmyslu, ekologie a také financí. Asi proto se to propojilo později. Samozřejmě by bylo žádoucí, kdyby se to bývalo řešilo co nejdřív, ale chtěl bych říct, že jiné politické strany dodnes nebyly schopné se k problému postavit čelem.

HN: Chcete o podpoře svého návrhu vyjednávat se zástupci jednotlivých politických stran ve sněmovně?

Teď mluvím sám za sebe, ale příští týden se pokusím udělat něco jako petici, protože ta věc je velmi vážná a je třeba s ní něco dělat. Bohužel mám nepříjemný pocit, že pro mnoho lidí v politických stranách, ale i v průmyslu je tam konflikt zájmů. Chtějí, aby fotovoltaické elektrárny fungovaly za současných, nesmírně výhodných podmínek.

HN: Chcete říct, že politici ve skutečnosti vlastní některé solární elektrárny?

Úmyslně jsem řekl, že nejenom politici. V angličtině je na to krásný výraz, který zní "beneficial owners". To není formální vlastník, ale ten, kdo z má z majetku nějaké výhody. Ale to se týká i Svazu průmyslu. Když se podíváte na Svaz průmyslu, tak vidíte, že má problém dát k tomu jednoznačné stanovisko, přestože to většinu odvětví velmi ohrožuje.

HN: Teď proti sobě stojí tři návrhy. Zvažovali jste i jinou variantu, než je vámi navrhované zdanění příjmů z provozu solárních elektráren? Například Svazem průmyslu navrhovanou kompenzaci příspěvku na obnovitelné zdroje energie výnosem z prodeje emisních povolenek?

To by chtělo trochu rozklíčovat. Já nevidím návrh Svazu průmyslu jako protichůdný vůči našemu návrhu. Za určitých okolností by mohl být doplňkový. Já si opravdu nemyslím, že by fotovoltaické elektrárny neměly fungovat a investoři by neměli získat přiměřený zisk. Ale problém mám s tím, že díky shodě okolností mají mít nepřiměřený zisk. To je třeba vyřešit. Ale i kdyby prošel náš návrh na padesátiprocentní zdanění, tak pořád zůstane významné dotování fotovoltaické elektřiny prostřednictvím domácností a podniků. Bylo by tedy dobré, kdyby se druhá půlka zaplatila z povolenek. Proto vidím návrh pana Jaroslava Míla jako komplementární.

HN: Ministr financí Miroslav Kalousek váš návrh označil za nesystémový. Proč jste nenašli systémový krok?

Pan Kalousek vede divné řeči o tom, že náš návrh je nesystémový, a že on to vyřeší systémově. Tady bych chtěl jasně říct, že tento trik je z jeho dílny. Podle toho, co se říká, zadal svým daňovým expertům, aby podobně vyřešili problém se stavebním spořením. Takže on je ten poslední, kdo může náš návrh kritizovat jako nesystémový. Pokud to považuje za nesystémové, měl by stáhnout i svůj návrh na zdanění stavebního spoření.

PEREX: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů