Pátek, 19. dubna 2024

Solární plán vlády: kombinace rozumného řešení a okrádání rodin

Solární plán vlády: kombinace rozumného řešení a okrádání rodin

Ekologicke organizace kritizuji vladu za to, ze kvuli politickemu kompromisu hodla naklady na solarni elektrarny pokryt penezi, ktere mohly domacnostem pomoci s usetrenim tisicu korun za teplo, uhli nebo plyn.

Ministri totiz planuji, ze pouziji nejen emisni povolenky, ktere dostal zadarmo CEZ, ale take vynosy z prodeje emisnich kreditu, jez by mely pomoci rodinam se zateplovanim domu. Calla a Hnuti DUHA navrhuji, aby stat tyto penize vlozil do Fondu energeticke nezavislosti, ktery by zajistil zatepleni vsech domu v Ceske republice.

Martin Sedlak z Hnuti DUHA rekl:
"ODS a TOP09 se rozhodly, ze problem vyresi na ukor ceskych rodin. Dobre promyslena a propocitana dan z nadmernych zisku solarnich elektraren nebo pouziti povolenek, ktere zadarmo dostal CEZ, jsou rozumna reseni. Ale nad pouzitim vynosu z prodeje povolenek, ktere mohly statisicum domacnosti pomoci se zateplovanim domu, aby kazdorocne usetrily tisice korun za energii, zustava rozum stat."

Calla a Hnuti DUHA podporuji dan na nadmerne zisky ze solarni elektriny. Sazba ovsem musi byt stanovena tak, aby pokryla rozdil mezi vykupnimi cenami a realnymi vyrobnimi naklady. Mela by zajistit, aby investice do solarnich elektraren mely pri patnactiletem zarucene prijmu take patnactiletou navratnost, jak zakon puvodne planoval - nikoli sedmiletou. Ekologicke organizace take prosazuji, aby se dan vztahovala na velke elektrarny s vykonem nad 30 kilowattu, ne na male panely na domech, ktere dohromady vyrabeji jen 9 % solarni elektriny.

Edvard Sequens ze Sdruzeni Calla rekl:
"Reseni by melo pouze upravit neprimerene naklady, ale nesmi zastavit dalsi rozumny rust ciste energetiky. Chyba se stala spatnymi politickymi rozhodnutimi, ne vinou zelene energetiky. Zavede-li vlada dan, pak by se rozhodne nemela volit represi proti malym projektum na rodinnych domech."


Kontakt:
Martin Sedlak, Hnuti DUHA, telefon 737 128 471, e-mail martin.sedlak@hnutiduha.cz
Edvard Sequens, Calla, telefon 602 282 399, e-mail edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů