Pátek, 29. března 2024

Vláda zřejmě zamítne návrh ČSSD na zdanění solární elektřiny

Vláda zřejmě zamítne návrh ČSSD na zdanění solární elektřiny

Vláda s největší pravděpodobností zamítne návrh ČSSD, který má zavést 50procentní daň z příjmů za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních elektráren. Zabývat se jím bude na svém středečním zasedání. Podle návrhu usnesení vlády zveřejněného na internetu není zdanění navrhované ČSSD nezbytné. Kabinet už totiž přijal jiný návrh, který zdanění fotovoltaiky upravuje; v úterý ho má schvalovat sněmovna.

Vláda proti schválení novely navrhované ČSSD argumentuje také tím, že předloha obsahuje celou řadu legislativně technických nedostatků.

ČSSD návrh připravila proto, aby zamezila očekávanému růstu cen energií v příštím roce. Elektřina by podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zdražila příští rok bez úprav nynějšího zvýhodnění solárních zdrojů až o skoro 13 procent pro domácnosti a přes 18 procent pro firmy. Strana proto navrhla zdanit každou vyrobenou kilowatthodinu 50procentní daní z příjmů. Takto vybrané peníze by vláda měla vracet distribučním společnostem, které by z nich pokryly náklady na vysoké výkupní ceny solární elektřiny.

Sociální demokraté také navrhují, aby o podporu přišly ty firmy, které mají podobu akciové společnosti s akciemi na majitele, jež umožňují skrýt identitu vlastníků. Všechny akciové společnosti vyrábějící elektřinu z obnovitelných zdrojů by podle předlohy navíc musely informovat ERÚ o všech svých akcionářích, kteří vlastní víc než pět procent akcií.

Z návrhu usnesení vlády ovšem vyplývá, že kabinet toto řešení odmítá. "Vláda na své schůzi dne 20. října přijala opatření, které pokládá za systémovější a komplexnější přístup k navrhované problematice," píše se v dokumentu.

Návrh vládního usnesení odkazuje na úpravy, které bude Poslanecká sněmovna definitivně schvalovat příští týden. Patří sen tříleté zdanění elektřiny ze slunečních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 daní 26 procent, darovací daň 32 procent z emisních povolenek přidělených v letech 2011 a 2012 a zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Získané peníze mají státu umožnit, aby dotacemi pro distributory udržel zdražení elektřiny v příštím roce na 5,5 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů