Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pavel Drobil měl být prototypem člena nové a čisté ODS. Končí postaru - s aférou

Pavel Drobil měl být prototypem člena nové a čisté ODS. Končí postaru - s aférou

Podle posledního průzkumu agentury STEM ho polovina Čechů vůbec nezná. Včera se ale ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS stal velkou postavou české politiky - velmi smutnou postavou. Je sedmým ministrem, který opouští funkci kvůli nějakému skandálu.

Pavel Drobil měl být přitom novým typem občanského demokrata. Toho slušného a čistého, jak si přál předseda strany Petr Nečas. Nebo lépe řečeno, mělo to tak alespoň vypadat, když se v červnu stal místopředsedou ODS. Byl neokoukaný, mladý, jen devětatřicet let, přitom prověřený regionální politikou, čerstvý poslanec, nezatížený žádným skandálem...

Kromě znalců vnitřního života ODS bylo jen málo těch, kteří věděli, že tento milovník golfu a kvalitních obleků je vlastně velmi šikovným zákulisním hráčem a že se už velmi dlouho a naprosto nenápadně pohybuje ve velkému polostátním byznysu.

A nejen v něm. Kromě politické kariéry se Drobil hezky staral i o vlastní podnikání. Spoluvlastní karvinské Lázně Darkov téměř s půlmiliardovým ročním obratem, má podíl v ostravské advokátní kanceláři Pyšný, Weber & Partneři a patří dnes k nejbohatším občanským demokratům.

Drobilův Hyundai

Již způsob, jakým se v červnu dostal do vedení ODS, ukazuje, že Drobilova mladistvá tvář možná vůbec neodpovídá jeho žraločí povaze. Byl jednou z hlavních postav kongresu, které domlouvají, kdo koho a za co do nějaké stranické funkce zvolí.

O tom, jak Drobil vnímá politiku, a to, jak se v ní pohybuje, pěkně ilustrují i jeho vlastní slova na tajné nahrávce MF Dnes, která mu právě láme vaz: "A Dušana Fibingera (Drobilův náměstek - pozn. red.) prostě nominovala jiná mocná politická struktura uvnitř Občanské demokratické strany, se kterou já mám dobré vztahy a chci je mít, protože to jsou vztahy, které ze mě udělaly místopředsedu," říká Drobil.

Před rokem 2000 v politickém světě jako prostý advokát neexistoval. Pak ale vstoupil do ODS a jako mladý dravý právník, jenž má rád především obchodní právo, se brzy seznámil s důležitými lidmi, tedy zákulisními hráči, a už v letech 2001 a 2002 se stal poradcem několika náměstků ministra financí.

V té době se téměř dostal mezi členy Komise pro cenné papíry. Navrhl ho tehdejší ministr financí za ČSSD Jiří Rusnok. Přišly však volby, na finance přišel Bohuslav Sobotka, který Drobila dobře znal z právnické fakulty a jeho nominaci zatrhl. Jestli to bylo právě proto, že ho dobře znal, se neví.

Po komunálních volbách 2002 přichází první politická funkce - stal se předsedou kontrolního výboru v radě Bohumína. O dva roky později vyzval Drobil sebevědomě na souboj velkou hvězdu severomoravské ODS Evžena Tošenovského. Chtěl se místo něho stát lídrem krajské kandidátky. Nepovedlo se mu to, ODS nicméně volby vyhrála a Drobil se stal náměstkem hejtmana Tošenovského.

Po celé volební období byl velmi aktivní. Zejména pokud jde o výstavbu továrny firmy Huyndai v Nošovicích. Vedl hlavní boje o to, aby korejská firma investovala v Česku a právě na severní Moravě.

Mimo jiné i díky tomu se stal významným, byť stále jen regionálním hráčem v ODS. Strana ho začala vnímat jako toho, kdo severomoravskou buňku vede, byť jí formálně nepředsedal.

Jeho silná pozice mu vynesla velkorysou nabídku premiéra Mirka Topolánka, který si Drobila oblíbil. Udělal ho předsedou dozorčí rady Lesů ČR, velmi bohatého, ale také skandály zmítaného státního podniku.

Smutný telefonát

Drobil je známý tím, jak pečlivě si hlídá svou mediální image. Když se na podzim loňského roku objevil seznam "kmotrů" ODS a on byl mezi nimi, hned se začal usilovně bránit. Bylo to nešťastné, ODS v roce 2008 prohrála hejtmanské volby, nošovický byznys byl hotový a Drobil chtěl o schod výše, chtěl být poslancem. Nálepka šedé eminence se ani trochu nehodila.

Pravdou je, že úplným kmotrem se špičatými botami a zlatým řetězem Drobil nebyl. Podařilo se mu proto image uhlídat a v červnu se do sněmovny dostal. Chvíli na to úspěšně odehrál hru, při níž si ODS zvolila své vedení a pak už jen logicky očekával místo ve vládě.

Ve středu 30. června mu zazvonil v půl druhé ráno telefon. Ozval se novopečený premiér Nečas. Ambicióznímu politikovi sdělil zprávu, která by učinila leckoho šťastným. Drobil ale rád nebyl. Dostal ministerstvo životního prostředí.

Ani ekologická hnutí nebyla ráda. Drobil má mnohem raději průmysl a obchod než péči o krajinu a čistý vzduch. A proto hned na začátku svého ministrování vyhlásil, že kdysi zelený bursíkovský úřad bude teď pod jeho vedením k průmyslu "vstřícný".

Dříve než to ale stihl předvést v plné kráse, vyšly najevo zmíněné nahrávky, na nichž se říkají věci, které by si neměl dovolit vyslovovat ani tak málo známý ministr, jakým byl Drobil.

Kariéra ministra životního prostředí

Osobní život
Narodil se 18. října 1971 v Bruntálu. Mezi lety 1986-1990 absolvoval gymnázium v Bohumíně. V letech 1990-1995 vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

Po promoci do roku 1996 pracoval jako asistent právního oddělení u firmy ARTHUR ANDERSEN & CO, SC. V období 1996-2004 vykonával vlastní advokátní praxi, když v roce 1998 složil advokátské zkoušky. Od roku 1996 funguje jako společník v Advokátní kanceláři Pyšný, Weber & Partneři, v.o.s. v Ostravě.

V letech 1996-2004 působil jako jednatel a společník u firmy PASADENA s.r.o. Drobil patří k nejbohatším občanským demokratům, s podnikatelem Jaroslavem Čánkem mu patří karvinské Lázně Darkov, které mají téměř půlmiliardový roční obrat. Je ženatý, má dvě děti.

Politický život
Byl členem US-DEU. V roce 2000 vstoupil do ODS. V letech 2001-2002 působil jako poradce náměstků na ministerstvu financí.

Mezi lety 2001-2009 zasedal v zastupitelstvu města Bohumín. Od roku 2004 vykonává funkci zastupitele Moravskoslezského kraje, kde ve volebním období 2004-2008 zastával funkci radního a náměstka hejtmana.

Od května 2007 do června 2010 byl předsedou dozorčí rady státního podniku Lesy České republiky.

Ve volbách 2010 byl zvolen poslancem. 20. června 2010 byl na kongresu ODS zvolen řadovým místopředsedou strany.

Od 13. července 2010 zastává Pavel Drobil funkci ministra životního prostředí.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů