Čtvrtek, 28. března 2024

Naše teorie o kauze Drobil

Kauza "Drobil", o které Vás na EnviWebu průběžně podrobně informujeme, v plné nahotě rozkrývá systém korupce, financování politiků a politických stran.

Naše teorie o kauze Drobil

Asi nikdo si nedělá iluze o tom, že co politik, to Mirek Dušín, obdobný systém "dojení" evropských fondů zavedl již před časem ministr Ambrozek, jehož prostřednictvím lidovci přišli k slušnému "vývaru", jak jsme informovali v několika článcích (např. Ambrozek šetřil jako Čunek. Zamotával se jako Gross. A byznysu nahrával jako Řebíček ). A zřejmě obdobný systém funguje i na jiných ministerstvech...
Nestandartní je spíše způsob a načasování odhalení tohoto případu (kde asi udělali soudruzi z ODS chybu, pane Langr?..) a právě v tom bych hledal sovislosti a odpovědi na otázky, které se naskýtají.

Komu aféra nejvíc uškodila?

Kromě samotného rezignujícího ministra Drobila (kterého, coby finančně velmi dobře zajištěného podnikatele, celá věc zřejmě mrzí spíše z hlediska zpackané politické kariéry) má z ostudy kabát a problém zejména premiér Nečas, který o podezřelých machinacích na fondu měl informace již před dvěma měsící. Jak snimi naložil? zachoval se v souladu s nastupujícím ročním obdobím a klesajícími teplotami - uložil je "k ledu", čímž si poněkud zavařil. Navíc v rozhodující chvíli zpanikařil a svou podporou Drobila ve fázi, kdy pragmatičtější politik by ho bez skrupulí hodil přes palubu, se víceméně přiznává ke spoluvině - a takový to měl být protikorupční premiér.

Cui bono?

Aneb, co za tím vězí? Nelze předpokládat že by tak zkušený manažer, jako je bývalý šéf SFŽP Michálek, poukázal na celou věc z lásky k pravdě a spravedlnosti. Vždyť mohl shrábnout teplé místečko ministerského náměstka, pokud by o celé věci taktně pomlčel. Musel mít tedy výrazně větší motivaci. Že by plánoval vrátit se na Ministerstvo financí, ke dříve působil?
Za celou kauzou se totiž mohou skrývat mnohem větší peníze než jen "cinknutý" tendr na pražskou ČOVku. Právě na Kalouskem řízeném ministerstvu se jako v bavlnce hýčká jeho zatím nenarozené (a porodními bolestmi těžce zkoušené) dítě - miliardový tendr na odstranění starých ekologických zátěží, o jehož prapodivném vývoji Vás průběžně informujeme v sekci Sanace, staré zátěže.

Je náhodou, že nedávno pohrozil premiér Nečas rezignací, pokud vláda tuto zakázku schválí? A po minulém zasedání vlády jsme uveřejnili zprávu "Odhad ceny ekologické zakázky mají provést Kalousek a Drobil" , která pro osvěžení paměti těch, kdo četli a informovanost těch, kdo nečetli, začíná slovy: "Vláda chce znát reálné náklady kontroverzní zakázky na odstranění ekologických škod, jež je kritiky označována za zmanipulovanou a neprůhlednou. Odhad ceny prověří ministři Drobil a Kalousek. Druhý z nich celou zakázku v roce 2008 vymyslel."

A první z nich je v p....ryč.

A pokud nepůjde starému lišákovi "na ruku", kdoví jak dopadne Drobilův nadřízený?..

Neboť jak prorocky píše Jiří Leschtina v článku Kalouskův poker? hazard století z 10.12.:

"Premiér stupňuje tlak na zrušení hazardérského tendru. Buď to dělá jen proto, aby byla ODS přizvána k hostině. Nebo to myslí vážně. Jestliže by však chtěl Kalouska porazit, musel by se vzepřít zájmům největších finančních skupin v zemi. K tomu se v minulosti odhodlal jediný premiér. Jmenoval se Vladimír Špidla. Víme, jak dopadl..."


Zdroj: EnviWeb

kalous

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů