Čtvrtek, 25. dubna 2024

O kauze vědělo týdny mnoho lidí

O kauze vědělo týdny mnoho lidí

Tak se zdá, že jediní, kdo nevěděli o podivných událostech na Státním fondu životního prostředí, byli samotní aktéři kauzy a pak novináři. Pár dní po vypuknutí aféry vychází na povrch, že odvolaný šéf fondu Libor Michálek o svých podezřeních mluvil rovnou s několika lidmi.

Tvrdí, že nejprve o všem věděl ministr dopravy Vít Bárta. Ten se sešel s ministrem životního prostředí, aby spolu vyřešili financování dálnic z evropských peněz.

Michálek pak začal hledat někoho, kdo by mu pomohl zdokumentovat podezření, že lidé kolem něho chystají na fondu podvod. A tak vyrazil za ministrem vnitra Radkem Johnem. Ten jako by zapomněl, že má na starosti policii, poslal Michálka za novináři.

Krátce poté se Michálek rozhodl, že o celé věci informuje premiéra Petra Nečase a požádá o zapojení Bezpečnostní informační služby. Jenže premiér se s Michálkem nesešel. Místo toho zavolal Drobilovi, ať celou věc vyřeší sám.

V té době Michálek řekl o svém podezření další osobě - pražskému volebnímu lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi. Oba muži, kteří se znají mnoho let a pracovali spolu v České národní bance, se sešli krátce po volbách. Mluvili o pochybnostech týkajících se dvacetimiliardového tendru na pražskou čističku. "Potkal jsem ho na nějaké společenské akci. On říkal, že bychom se někdy mohli setkat, s čímž jsem souhlasil, ale nedošlo k tomu," říká Tůma k setkání.

Až poté se Michálek sešel se šéfem Úřadu vlády Lubomírem Poulem, který vše převyprávěl premiérovi.


Nabídka práce pro Michálka od Bárty

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)nabídl odvolanému šéfovi SFŽP Liboru Michálkovi místo ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Michálek však práci odmítl. "Velmi děkuji za nabídku, ale nejsem v situaci, že bych byl bez práce" řekl serveru iHNed.cz Michálek.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů