Pátek, 19. dubna 2024

Nový ministr životního prostředí až v příštím roce

Nového ministra životního prostředí premiér Petr Nečas (ODS) nevybere do konce letošního roku. Vyžádá si to podle něj řadu politických jednání, která budou přerušena svátky. "Předpokládám, že tato věc bude řešena spíše po začátku nového roku," řekl dnes novinářům k výběru následovníka Pavla Drobila (ODS).

Nový ministr životního prostředí až v příštím roce

Jeho rezignaci v úterý přijal prezident Václav Klaus. Drobila přinutila k odchodu z úřadu údajná korupční aféra ve Státním fondu životního prostředí, kterou nastartoval ředitel fondu Libor Michálek zveřejněním nahrávek o údajné snaze vyvést z fondu peníze pro Drobila a jeho stranu.

Utajená dohoda


Ještě před svou rezignací Drobil Michálka odvolal. Podle neoficiálních informací se má na základě dohody mezi koaličními partnery, která vznikla v úterý za asistence prezidenta Václava Klause, Michálek do čela fondu vrátit. Nečas to však dnes nepotvrdil. Znovu odmítl přiblížit detaily utajované dohody s tím, že jde o gentlemanský pakt. Může prý ale říct, co v dohodě není, a to je případ odvolaného ředitele.

Michálek je stále zaměstnancem fondu jako poradce. Jmenovat nového šéfa bude moci až nový ministr životního prostředí. Podle koaliční dohody patří tato funkce občanským demokratům.

Dočasné vedení


Ministerstvo po Drobilovi převzala jeho první náměstkyně Rut Bízková. Fond vede náměstkyně Radka Bučilová. Bízková, která MŽP vedla za úřednické vlády Jana Fischera, sice může za ministra plnit řadu úkolů, ze zákona jí ale nepřísluší jmenování šéfů jednotlivých příspěvkových organizací ministerstva. Nebude tak například jmenovat ani nového ředitele Národního parku Šumava, které ho má dnes zvolit výběrová komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů