Čtvrtek, 28. března 2024

Jiří Leschtina: Chystá ODS další lup?

Zástupce ředitele Fondu životního prostředí Dušan Fibingr, který se na nahrávkách představuje jako jeden z autorů systému na vylupování státních peněz pro potřeby ODS, se už asi těší do práce. O jeho odvolání Nečas ani další stranické špičky nemluví. Jako sfingy ale také mlčí o návratu odvolaného šéfa fondu Michálka, který celý plán odhalil.

Jiří Leschtina: Chystá ODS další lup?

Pokud takhle skončí aféra Drobil, budeme moci s čistým svědomím podezírat ODS, že hodlá v "loupeži za bílého dne" pokračovat.

Leccos prozrazuje už způsob, jakým se vybírá Drobilův nástupce. O různých kandidátech se uvnitř strany spekuluje jako o vyslancích tu jižní Moravy (Mencl), jindy pražského regionu (Chalupa). Prostě hledá se další člověk s "absolutním politickým krytím". Nikoliv kandidát, u něhož by bylo jisté, že zadusí jakékoliv další pokusy o hloubení penězovodu z ministerstva.

Pokud by to příští ministr myslel s úklidem po Drobilovi vážně, čeká ho řada rázných řezů. Například by musel zrušit smlouvy s firmami, jež měly přihrávat státní tendry společnostem, ochotným platit provize. Stejně tak by se měl vystříhat všech poradců, ochotných k machinacím s evropskými dotacemi.

Problém ODS spočívá v tom, že nemá významnějšího straníka, který by rozuměl ekologii a zároveň budil důvěru, že praští kohokoliv přes nenechavé prsty. Jednoho, pravda, měla: zakládajícího člena Bedřicha Moldana. Světově uznávaný expert však přešel před volbami ke Schwarzenbergovi, když ODS jako kandidáta na ministra životního prostředí představila Davida Vodrážku.

Tehdy to vypadalo, že vedení strany hromadně změkly mozky. Po Michálkových odhaleních je jasné, že věděli, co dělají. Moldan by s nimi loupit na státním nešel.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů