Sobota, 20. dubna 2024

Odhalil korupci, ze soukromého fondu za to získá odměnu

Odhalil korupci, ze soukromého fondu za to získá odměnu

Minimálně v jedné věci se Karel Janeček, šéf úspěšné společnosti RSJ Algorithmic Trading, shodne s hercem Janem Krausem. Nedávný vznik pražské koalice ODS a ČSSD považují oba za "prasárnu". Kraus si svůj vztek nedávno vybil na radním Karlu Březinovi (ČSSD) ve své talkshow v televizi Prima. A Janeček zakládá Nadační fond proti korupci. "Dohoda ČSSD a ODS na pražském magistrátu, faktický výsměch pražským voličům, byla poslední kapkou, která mě přiměla k akci," říká Janeček.

Jeho fond bude podporovat lidi, kteří se nebudou bát hledat důkazy a vystoupí proti ekonomicky významné korupci ve veřejné správě. Prvním oceněným bude podle Janečka Libor Michálek, který upozornil na nejnovější korupční kauzy týkající se ministerstva životního prostředí a doplatil na to vyhazovem z vedení Státního fondu životního prostředí. "Pan Michálek udělal přesně to, co chceme podporovat. Nebál se upozornit na korupci. Za to ho chceme vyzdvihnout a podpořit," říká Janeček. Kromě morálního ocenění se Michálek už teď může těšit i na odměnu materiální. "Finanční podpora určitě nebude zanedbatelná, řekl bych že bude dokonce významná," říká Janeček a dodává, že bude odstupňována podle toho, jak velký případ korupce bude odhalen. "Odměna může jít až do stovek tisíc korun," vysvětluje.

Korupce škodí ekonomice

K založení protikorupčního fondu vede sedmatřicetiletého Janečka přesvědčení, že pomůže rozvoji ekonomiky. "Přílišná korupce devastuje ekonomiku. To spousta lidí neví a nechápe. Myslí si, že se vlastně nic neděje a nepřipouští si, jak moc na korupční systém oni osobně doplácejí," vysvětluje.

Protikorupční fond bude také poskytovat granty na investigativní činnost jednotlivců. V tom smyslu bude jeho fungování podobné jako činnost už existujícího Nadačního fondu Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu. Tomu letos věnoval tři miliony korun.

Ze zdrojů nového fondu bude financován také archiv veřejných informací o korupci, aby se korupční aféry veřejných činitelů daly jednoduše vyhledat podle zadaného jména. "Účelem archivu je jednak zpomalení procesu vyšumění korupčních kauz a dále poskytnutí pomoci investigativním novinářům nebo jiným lidem, kteří se chtějí rychle dostat k přehledným informacím," říká Janeček.

Přípravy na vznik nového fondu jsou v plném proudu. "Nyní dávám dohromady členy správní rady," říká šéf společnosti RSJ. Zatím je jasné, že tříčlennou správní radu povede Karel Janeček, další dva členy teprve hledá. Klíčem je, aby to byly osoby maximálně důvěryhodné. "Jedním z těchto lidí by mohl být úspěšný, významný a mediálně známý byznysmen," popisuje.

Čisté podnikání

Uvědomuje si své výjimečné postavení mezi českými podnikateli. "Naše firma tady není na nikom závislá. Obchodujeme v zahraničí, nepotřebujeme žádné veřejné zakázky. A kdyby to bylo nezbytné, můžeme v podstatě během několika dní přesunout podnik třeba do Londýna," říká Janeček.

Pokud se mu podaří fond dobře mediálně uvést, měl by sloužit i jako "legitimace" čistého podnikání. "V ideálním případě bude pro úspěšného a férového podnikatele věcí prestiže mít možnost veřejně podpořit fond a být v klubu donátorů fondu proti korupci," říká Karel Janeček, jehož fond by měl začít naplno fungovat už na jaře.


Kdo je Karel Janeček (37)

Šéf RSJ Algorithmic Trading
Firma je jedním z největších obchodníků na světových finančních trzích s ročním obratem v nominální hodnotě více než 2,6 biliardy korun.

Hlavní stratég
Janeček je největším akcionářem RSJ. Zodpovídá za obchodování na derivátových burzách. Vytváří matematické modely a stanovuje strategii.

Filantrop
Janeček podporuje české vědce. Jeho protikorupční projekt bude k vidění na adrese www.nfpk.cz

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů