Středa, 24. dubna 2024

Chalupa Drobilem

Chalupa Drobilem

Konzistence se ODS nedá upřít. Pokud se potvrdí jmenování Tomáše Chalupy ministrem životního prostředí, půjde o pokračování Pavla Drobila jinými prostředky. Chalupa stejně jako Drobil toho o resortu příliš neví. Informace čerpá z knih Václava Klause. A má (zatím) ve straně velkou budoucnost.

Tím nemá být naznačeno, že může skončit podobně jako Drobil. Jen to, že ODS nemá (poté, co vypudila Bedřicha Moldana do TOP 09) osobnost, jež by v sobě spojovala odborné i politické kvality.

ODS bohužel nechápe ministerstvo životního prostředí jako hodnotový resort, který má tvořit protipól ekonomickým ministerstvům, a tak přispívat k tvorbě vyvážených rozhodnutí, jež zohledňují jak zájmy byznysu, tak obtížně ekonomicky kvantifikovatelnou oblast nazývanou "kvalita života". Nečasova ODS chápe ministerstvo po drobilovsku - jako mocenský nástroj, zdroj peněz, umisťovnu lidí s "politickým krytím". Proto při obsazování ministerského postu nehraje roli kompetence - jen vnitrostranické siločáry. Starosta Prahy 6 Chalupa se patrně stane ministrem, protože se Nečas potřebuje zavděčit pražské buňce, s níž se rozhádal kvůli koalici s ČSSD.

Chalupa bude nicméně mít šanci překročit Drobilův stín. Je to úspěšný starosta, se kterým se neváže žádné korupční podezření. Získal 41 procent hlasů, o čemž se zbytku pražské ODS může jen zdát.

Pro začátek proto pro něho máme několik tipů: Vrátit Pavla Michálka na post šéfa Státního fondu životního prostředí. Vyhodit zástupce šéfa fondu Dušana Fibingra. Skončit s vyžadováním "výpalného" od starostů za přidělení evropských peněz.

Chalupa se nikdy nestane zapáleným ekologem. "Jeho" ministerstvo bude, v duchu ódeesáckého myšlenkového schematu, dál degenerovat na filiálku ministerstev průmyslu a zemědělství. Ale chceme věřit, že se na něm alespoň bude krást méně než dosud.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů