Středa, 24. dubna 2024

Výběr ministra životního prostředí by neměl být ideologický ani partajnický

Výběr ministra životního prostředí by neměl být ideologický ani partajnický

Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) dnes vyzvala předsedy koaličních stran k uvážlivému rozhodování o osobě nového ministra či ministryně životního prostředí. Zdůrazňuje, že je sice důležité, aby ministrem byl dobrý manažer, avšak i dobrý manažer musí na tak zodpovědném postu vědět, kam má směřovat. A to bez dostatečných znalostí nedokáže.

Směřování MŽP by neměla ovlivňovat ideologie ať už zelená, či jakákoliv jiná. Hlavním předpokladem by měla být odbornost, dále pak schopnost komunikace s odbornou veřejností a dalšími partnery, ať již z průmyslu, samosprávy či státní správy, ale i z neziskové sféry, ale také takové morální vlastnosti, které tomuto člověku dovolí odolávat tlakům různých zájmových skupin a zachovat si nezávislost.

Je samozřejmě důležité, aby ministrem byl dobrý manažer, avšak i dobrý manažer musí na tak zodpovědném postu vědět, kam má směřovat. A to bez dostatečných znalostí nedokáže.

"Mezinárodní zkušenosti ze zemí původní EU15, ale i USA, Kanady, či Evropské komise samotné ukazují, že do této pozice jsou v drtivé většině případů obsazováni odborníci, z hlediska reprezentace České republiky je proto nutné, aby byl i zástupce ČR schopen komunikovat na odborné úrovni při neformálních jednáních." říká Ing. Jiří Dlouhý, předseda STUŽ.

Hlavní úkoly pro nového ministra:
o Reprezentace ČR na konferenci ministrů životního prostředí "Environment for Europe" v září 2011 v Astaně. Tato konference je pořádána u příležitosti dvacetiletí konference "Environment for Europe" v Dobříši.
o Reprezentace ČR na Světovém summitu k udržitelnému rozvoji v Brazílii v roce 2012, kde by se měli sejít vrcholní světoví představitelé.
o Složitá jednání v rámci EU kolem environmentálních problémů ČR (například nedodržení standardů EU při čištění odpadních vod Prahy).
o Řešení velmi komplikované situace kolem obnovitelných zdrojů energie a problémů národních parků.
o Ukončení dosavadní nečinnosti vlády v oblasti udržitelného rozvoje a vytvoření adekvátních struktur a finančních zdrojů, které budou směřovat ČR k udržitelnému rozvoji a to včetně environmentální výchovy, osvěty a vzdělávání .
"STUŽ nechce v tomto momentě navrhovat nějakou konkrétní osobu, ale v naší republice je několik odborníků, kteří mají dostatečné znalosti, morální předpoklady a erudici k vedení tohoto rezortu včetně schopnosti skloubit ekologické, ekonomické a sociální požadavky", dodává J. Dlouhý.
Další informace: Jiri.Dlouhy@czp.cuni.cz, +420 603 841 303

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů