Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žhavý kandidát na ministra je bojácným bijcem ekoteroristů

Premiér Petr Nečas dnes oznámí jméno nového ministra životního prostředí, podle všeho Tomáše Chalupy.

Žhavý kandidát na ministra je bojácným bijcem ekoteroristů

Nedýchá sice za český průmysl, přesto by se aspoň podle svého výraziva mohl stát důstojným nástupcem Pavla Drobila. Tomáš Chalupa, jehož dobře informované zdroje HN označují za největšího favorita na post uvolněného ministra pro životní prostředí, také není žádným reprezentantem zelených idejí. A stejně jako Drobil i on se profiloval v úplně jiné oblasti - starosta Prahy 6 se zajímal o diplomacii, dokonce se s ním svého času počítalo jako s pražským radním pro zahraniční vztahy.

Tím však podobnost s exministrem životního prostředí končí, Chalupa totiž zcela postrádá Drobilovu razanci a chuť chodit do střetů.

Klausův příznivec

Z Chalupova slovníku musí mít radost vrchní český ekoskeptik, prezident Václav Klaus, kterému Chalupa ke konci devadesátých let dělal mluvčího. "Musíme zajistit, že to nebude Brusel, občanská sdružení či ekoteroristé, kteří budou rozhodovat o tom, jakým životním stylem budou Evropané žít," hlásal Chalupa před čtyřmi lety na kongresu občanských demokratů.

Kromě podpory mocensky zatím opomíjené pražské organizace ODS však už Chalupa neprojevuje vlastnosti, které by ho pro ovládnutí MŽP kvalifikovaly. Premiér Petr Nečas resort vnímá nejen jako místo, které musí zbavit vlivu ekologických ideologů a podnikatelů napojených na zelený byznys. Drobil tento úkol zvládal ideálně a premiér ho označoval za svého nejlepšího ministra. Předseda ODS si v něm také vychovával "zlého muže" pro náročná koaliční vyjednávání s tvrdými protivníky - Miroslavem Kalouskem nebo Vítem Bártou.

Šéf životního prostředí je pro Nečase také nejdůležitějším protihráčem v boji o superzakázku na likvidaci ekologických škod, který vede s ministrem financí Kalouskem. Drobil mu do této koncepce zapadal téměř ideálně - má ostré lokty a až do kauzy kolem Státního fondu životního prostředí se nebál projevovat ambice i na nejvyšší stranické posty.

Nerad riskuje

V tomto ohledu je nynější starosta Prahy 6 Drobilovým protipólem. Nerad riskuje a k rozhodnému kroku se neodhodlá ani v momentě, kdy téměř nemůže prohrát. Naposledy se to projevilo před pár týdny na sněmu pražské ODS - ačkoli měl Chalupa slušnou šanci stát se prvním místopředsedou, raději do souboje s Bohuslavem Svobodou ani nešel.

Krajní opatrnost (či nedostatek odvahy) se u něj projevovala také v debatách o Kaplického knihovně. Zatímco pražská ODS vystupovala jednotně proti stavbě, Chalupa byl jedním z mála, kdo blob podporoval. Jenže o tom kromě novinářů prakticky nikdo nevěděl. Novinářům však mimo mikrofon rád zdůrazňoval, že pohled na zelenkavou stavbu je důkazem jeho nezávislosti na Pavlu Bémovi - obratem dodával, že jeho rebelii není možné zveřejnit.

Přeceňovaný oblíbenec

Mezi pražskými spolustraníky je Chalupa vnímán jako přeceňovaný oblíbenec médií a populární tvář z plakátů. Přitom občanští demokraté poukazují na to, že šéfovat rezidenční městské části se skvělou sociální strukturou je hračka, zatímco získat úspěch v sídlištních čtvrtích je proti tomu daleko těžší.

Pokud dnes předseda ODS Petr Nečas oznámí, že Drobilovým nástupcem se stává To máš Chalupa, čeká ho náročný úkol. Donutit milovníka kvalitního oblečení a drahých hodinek k tomu, aby sebral veškerou odvahu a stal se důstojným soupeřem nejzkušenějšího politického rutinéra Miroslava Kalouska.

AUTOR: Jakub Kalenský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů