Pátek, 29. března 2024

HN: Drobil chystá žalobu či trestní oznámení na Michálka

HN: Drobil chystá žalobu či trestní oznámení na Michálka

Exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který loni v prosinci rezignoval kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP), chystá podle dnešních Hospodářských novin (HN) žalobu či trestní oznámení na bývalého šéfa fondu Libora Michálka, který na údajnou korupci upozornil. "Do dvou týdnů to budeme mít hotové," řekl Drobil. Michálek se k detailům podání nechtěl podrobněji vyjadřovat, dokud ho neuvidí.
Podle HN by mohl Michálek doplatit na své výroky v České televizi, že Drobil a jeho spolupracovníci měli pomáhat s předražením rekonstrukce pražské čističky vod o tři miliardy korun, přičemž 500 milionů z toho měla údajně získat ODS.

Samotné nahrávky, které Michálek tajně pořídil a které mají údajnou korupci dokazovat, Drobil zpochybňovat nechce, informují HN.

"Je to asi dvacetistránkové podání, které teď dokončujeme. Ještě nejsme rozhodnuti, zda to bude trestní oznámení či občanskoprávní žaloba, jisté ale je, že se proti slovům Libora Michálka chci bránit," řekl Drobil HN k tomu, co chystá se svým advokátem Tomášem Sokolem. Deník připomíná, že Michálek nemá pro svá tvrzení důkazy.

"Je buď zcela nekompetentní, nebo záměrně lhal, protože musel vědět, že fond ani ministerstvo životního prostředí nemá žádnou pravomoc zasáhnout do procesu veřejné zakázky na čistírnu odpadních vod. Zakázku vypisuje magistrát," řekl mimo jiné Drobil.

Michálek se koncem loňského léta setkal s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a hovořil s ním o podezření na korupci v SFŽP. V té době ještě neměl potřebné důkazy a John mu prý poradil, ať si je pořídí a mimo jiné jej odkázal i na novináře, kteří disponují potřebnou nahrávací technikou.

V říjnu pořídil Michálek klíčovou nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na polici, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.
Kauza pak vyvolala vnitropoliticé napětí a Drobil rezignoval.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů