Čtvrtek, 25. dubna 2024

Po ovoci z tendrů poznáte je

Po ovoci z tendrů poznáte je

Tendr na odstranění ekologických škod opět nabývá na síle. Po překvapivém odstoupení Kellnerovy PPF ze soutěže otevřelo ministerstvo financí zbylým třem zájemcům znovu dveře do "data roomu". A to za situace, kdy důvodů ke zrušení největší veřejné soutěže v dějinách Česka přibývá. A zároveň slábnou pozice těch, kteří se snaží zlikvidovat plán ministra financí, v němž stát může vyhodit zbůhdarma oknem desítky miliard korun.

Z okolí premiéra Nečase již delší dobu pronikají chlácholivé zvěsti: Tendr necháme doběhnout do otevření obálek s cenovými nabídkami. A pak ho zrušíme a vyhlásíme sérii menších soutěží podle druhu znečistění, pro daleko více uchazečů. Zní to rozumně. Jenže ministr financí Kalousek vůbec nevypadá na to, že by se tak jednoduše nechal připravit o ovoce z projektu, na němž již tři roky kutá jako bobr.

Soutěž těhotná intrikami

Kdyby byl Kalousek smířený s vyhasnutím tendru, muselo by mu být lhostejné, kdo se ho zúčastní. Přesto ministr do poslední chvíle "udával" Kellnerovu společnost u antimonopolního úřadu a snažil se ji vyšachovat. Tím jen přiživoval podezření, že nechce v soutěži nikoho, kdo by nezapadl do možné kartelové dohody dalších tří uchazečů.

Na tom nic nemění fakt, že PPF nakonec sama odstoupila. Bylo to totiž až příliš nečekané. Když zkrachoval její německý partner pro ekotendr, uzavřela koncem loňského roku dohodu s americkou jedničkou na likvidaci ekologických škod. Což značně zvýšilo šance, že ji antimonopolní úřad vrátí do hry. Jenže jen pár týdnů poté PPF opouští tendr. Spíš než na prásknutí dveřmi to vypadá na dohodu mezi Kellnerem a Kalouskem. A asi nepůjde o malou sázku do budoucí loterie.

Kdyby Kalousek počítal, že tahle soutěž nebude mít vítěze, proč by s novým otevřením "data roomu" rozšířil seznam znečištěných lokalit na 510, když až dosud ministerstvo mluvilo o 345 případech? Jeho úřad to vysvětluje zvýšením transparentnosti zakázky. Spíš jde ale o snahu ještě víc nafouknout beztak megalomanský tendr, aby vítěz mohl nasadit a vláda pak náležitě zdůvodnit cenu, z níž by plynuly pěkné korupční peníze.

A konečně - pokud by Kalouskovi šlo o to, aby veřejná soutěž dopadla co nejlépe pro stát, nikdy by se nemohl stavět proti tomu zveřejnit již teď maximální cenu, kterou je vláda ochotna zaplatit. Vždyť jen to by donutilo firmy, aby se vrhly do neznáma a licitovaly směrem dolů. Jenže Kalousek prosazuje, aby vláda zveřejnila svůj odhad škod v mezidobí po otevření obálek - a před rozhodnutím o vítězi. Což otevírá prostor pro další soutěžní intriky.

Matné vzpomínky na reformy

Nečasův problém tkví v tom, že z jeho ODS se žádný spontánní odpor vůči ekotendru neozývá. Exministr Drobil přijal se skřípěním zubů úkol, aby připravil návrh na rozparcelování zakázky. A vlastně ani příliš neprotestoval, když Kalousek vůbec nespěchal s předáním potřebných podkladů ministerstvu životního prostředí. V podstatě jediným ministrem za ODS, který podporuje premiéra v jeho snaze zrušit ekotendr, je - Alexandr Vondra. Tím ovšem jen utvrdil ministra financí v jeho přesvědčení, že ministr obrany musí být zničen.

Za současným napětím tedy vězí boj o peníze, ať už z armádních zakázek, nebo ekotendru. Přesněji řečeno o přesměrování jejich toků do těch správných stranických kas. Až si tohle vůdcové koalice vyřeší, možná si matně vzpomenou, že slibovali reformy. Anebo už také bude na všechno pozdě.

Za současným napětím vězí jen boj o peníze, ať už z armádních zakázek, nebo ekotendru. Respektive jejich přesměrování do správných stranických kas.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů