Pátek, 19. dubna 2024

Michálek píše do Bruselu, jak omezit korupci v Česku

Michálek varoval Brusel: V Česku se manipuluje evropskými dotacemi. Věří, že zakázky šité na míru ukončí zveřejnění zadávací dokumentace.

Michálek píše do Bruselu, jak omezit korupci v Česku

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek tvrdil, že má plán, který odstřihne korupčníky od evropských dotací.

U českých politiků a úřadů neuspěl.

V minulých dnech proto svůj soubor protikorupčních opatření sepsal a poslal Evropské komisi. A jak se zdá, podněty bývalého vlivného úředníka mohou mít v Bruselu váhu. "Už mi dali vědět, že se budou podněty zabývat," řekl HN Michálek.

Kdo vlastně rozhoduje?

Michálek musel svou pozici ve státním fondu opustit loni poté, co zveřejnil nahrávky, které obnažovaly korupční podhoubí v této státní instituci. Podle Michálka mimo jiné hrozilo, že bude rekonstrukce pražské čistírny odpadních vod předražená o tři miliardy korun.

Kritizoval především, že o projektech placených z evropských peněz nerozhodují experti, ale politici a lobbisté, kteří ovládají výbor a radu fondu. A to je i jádrem jeho evropského varování.

"Než se dotace dostane od projektového manažera k ministrovi, mluví do toho tři orgány mimo fond," vysvětil Michálek. "V případě pražské čistírny odešly ze státního fondu - bez toho, aby se cokoli změnilo v zadávací dokumentaci či metodice posuzování - tři diametrálně odlišné dopisy. To byla praktická ukázka, jak lze vyjádřeními manipulovat, aniž by to mohli úředníci ve fondu ovlivnit," dodal muž, jenž čtyři měsíce po vypuknutí aféry působí na fondu jako finanční poradce s třetinovým platem. Čeká, zda nový ministr Tomáš Chalupa vypíše na post šéfa fondu výběrové řízení.

Evropská komise si nyní od české strany může vyžádat podklady ke kritizovaným projektům.

"Když to zjednoduším, Evropská komise může říct: Jak to máte zatím nastaveno, se nám nelíbí. A do doby, než v tom zjednáte pořádek, zastavíme přísun evropských peněz," popsal Michálek.

Nebylo by to poprvé, co by komise sáhla k tak dramatickému opatření. V roce 2008 například zmrazila dotace Bulharsku, neboť se vynořilo podezření, že velkou část bruselských peněz požírá mafie. Tehdy šlo o 825 milionů eur (21,5 miliardy korun).

"Jste první, kdo nás o tomto podnětu informuje," reagovala mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková na otázky HN, "musíme to nejprve prodiskutovat."

Bulharský předobraz však maluje extrémní scénář. Sám Michálek doufá, že jeho upozornění pomůže v Česku především nastavit transparentnější veřejné zakázky.

V podnětu totiž mimo jiné popisuje, jak vyztužit nejslabší místo českých výběrových řízení, a sice tendry psané přímo na míru konkrétním soukromým firmám.

Zakázkové krejčovství

Jak i HN v minulosti opakovaně popsaly, v zadáních některých tendrů se objevují specifikace, jež mohou splnit pouze konkrétní firmy. "Kolikrát je to do očí bijící. Například když se určí šířka i délka trubek, které se musejí použít. A trubky s tou konkrétní délkou vyrábí pouze jedna firma. Přitom úplně stačí, aby byla stanovena jen šířka," uvedl Michálek.

Když se však na parametry šité na míru přijde, bývá už pozdě. Podle Michálka je nutné, aby se zveřejnila zadávací dokumentace už před tendrem.

Radnice ji totiž stejně před výběrovým řízením musí poslat ke kontrole Státnímu fondu životního prostředí. "Stačilo by v této fázi zadávací dokumentaci zveřejnit, aby se k tomu mohla vyjádřit odborná veřejnost. Zpětně se to jen obtížně zachraňuje," upozornil Michálek, podle něhož může takovou podmínku vnutit českým úřadům právě Evropská komise.


Kauza Michálek

5. srpna 2010

Libor Michálek začal řídit Státní fond životního prostředí (SFŽP).

14. září 2010

Pražský magistrát vypsal zakázku na rekonstrukci obří čističky.

14. prosince 2010

Ministr Pavel Drobil odvolal Michálka. Prý proto, že ve vedení fondu "zuřila personální válka". Ředitel fondu a náměstek Dušan Fibingr se navzájem tajně nahrávali.

15. prosince 2010

Drobil rezignoval kvůli Michálkem tajně pořízeným nahrávkám, které měly dokazovat chystanou korupci na SFŽP. Do ní měli být zapojeni Fibingr a Drobilův poradce Martin Knetig. Michálek přitom Drobila o svých podezřeních i nahrávkách předem informoval. Ten mu řekl, ať jde na policii, nebo nahrávky zničí.

30. března 2011

Exministr Drobil oznámil, že na Michálka podá žalobu či trestní oznámení. Michálek prý lhal.

7. dubna 2011

Nadační fond proti korupci oznámil, že Michálkovi najme špičkového právníka.

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů