Sobota, 20. dubna 2024

Pražské radnice řeší rébus se ztracenými stamiliony

Bývalý starosta Prahy 6 tomáš Chalupa má problém. Shání 300 milionů korun.

Pražské radnice řeší rébus se ztracenými stamiliony

ODS a KEY Investments. Starosty tří pražských částí dohání špatná investice obecních peněz.

Tomáš Chalupa se o víkendu vydal vlakem do Ostravy a cestou poskytl několika novinářům rozhovory o svých plánech na ministerstvu životního prostředí, jemuž šéfuje. Nástupce Pavla Drobila, kterému zlomila vaz aféra s tajnými nahrávkami debat o plánech, jak vyvést státní peníze do stranické pokladny ODS, mluvil o všem možném, jen jednomu tématu se vyhnul. Problému s penězi, které on sám ještě jako starosta Prahy 6 poslal do správy firmy Key Investments.

Nejde přitom o žádnou malou částku. Praha 6 má u Key Investments 250 milionů korun a dalších padesát milionů jí svěřila radnicí vlastněná firma SNEO.

Přestože už Chalupa starostou není, na ministerstvo se mu před problémem utéct nepodařilo. Starostou Prahy 6 byl totiž už v roce 2003, kdy radnice smlouvu s Key Investments podepsala.

V investičním portfoliu Prahy 6 však teď leží bezcenné papíry firem, podle všeho ovládaných podnikatelem Petrem Sisákem, a Key Investments nejeví známky toho, že by byla schopna radnici 300 milionů korun vrátit. Na žádosti HN o rozhovor na téma Key Investment Chalupa nereagoval.

Jak dostat peníze zpět

Už když se Praha 6 loni rozhodla z Key Investments stáhnout zhruba 240 milionů korun, měla se získáním peněz velké problémy. Přestože by je firma měla podle platné smlouvy podepsané Chalupou vrátit do deseti dnů, přišly peníze letos v lednu s velkým zpožděním. A ještě ne všechny. "Až do 16. února 2011 splatili naprosté minimum, teprve pak se jim podařilo nějak získat 195 milionů, které splatili. Takže Key Investments pořád dluží Praze 6 nějakých 25 milionů korun," říká opoziční zastupitel za TOP 09 Ivan Mašek.

Teď je však už skoro polovina dubna a radnice Prahy 6 požádala o vyplacení celé své investice. Zda a kdy peníze dostane, je ale zatím ve hvězdách.

Jak radnice Prahy 6 ve skutečnosti postupuje, není moc jasné. "Na jedné straně říkají, že peníze vymáhají, na straně druhé paní starostka Kousalíková či mluvčí Šalek prohlašují, že není kam spěchat, protože dluhopisy v portfoliu Prahy 6 jsou splatné až v roce 2013. To si asi neuvědomují, že v portfoliu jsou i dluhopisy splatné až v roce 2024. Nevím, na co by chtěli čekat," říká Mašek.

Mluvčí Prahy 6 Martin Šalek HN sdělil, že "obecnou strategií městské části Praha 6 v minulém i stávajícím roce je snižovat svoji angažovanost u všech správců aktiv, což vyplývá z jejích rozpočtových potřeb".

Peníze na politickou kariéru

Chalupu a jeho spojence v Praze 6 tak tlačí nejen opozice, ale i čas. Čím déle bude Praha 6 na své peníze čekat, tím větší je riziko, že novému ministrovi jeho investice z obecních peněz zlomí vaz. Proto už se objevují spekulace, že Chalupa jen hledá způsob, jak problém vyřešit s pomocí peněz svého ministerstva.

Úvaha je jednoduchá a odvíjí se od vyjádření odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten krátce po svém odvolání prohlásil, že Drobilův poradce Martin Knetig chtěl získat peníze na politickou kariéru dnes už bývalého ministra tím, že přesune co největší objem financí SFŽP, až osm miliard korun, do menších komerčních bank.

"Pan Knetig konkrétně mluvil o dvou bankách - J&T Bance a PPF Bance," prohlásil už počátkem ledna Michálek.

Cíl: menší komerční banky

Stejný způsob financování své politické kariéry, respektive její záchrany, by teď mohl zvolit i Tomáš Chalupa. Server Česká pozice v této souvislosti už v prosinci upozornil, že ODS si vzala úvěr zhruba ve výši 100 milionů korun právě u J&T banky.

Už loni v listopadu se na účtech J&T Banky objevila větší suma, konkrétně 2,23 miliardy korun. Peníze tam neposlal nikdo jiný než Libor Michálek. "Nová metodika nám umožnila částku trojnásobně navýšit. Takže z původních 750 milionů korun šly nakonec do J&T více než dvě miliardy," řekl HN Michálek.

Koncem prosince miliardy SFŽP putovaly z J&T do centrální banky a tam leží dodnes. Na Chalupově ministerstvu se však už rodí plán, jak peníze nalít zpět do komerčních bank.

Prozatímní šéfka SFŽP Radka Bučilová dostala za úkol připravit, jak peníze do komerčních bank rozdělit. Podle Chalupy jsou však zatím všechny peníze fondu stále na účtech u ČNB.


2,23 Miliardy korun
loni v listopadu na zhruba měsíc svěřil Státní fond životního prostředí do správy J&T Banky.

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů