Pátek, 19. dubna 2024

Soud: Aktivisté, kvůli nimž byly blokovány hranice, jsou nevinní

Rakouští ochránci zvířat, na jejichž podporu čeští aktivisté loni dvakrát zablokovali hraniční přechod v Mikulově, dnes byli zproštěni obžaloby z členství ve zločinecké organizaci. Soud ve Vídeňském Novém Městě (Wiener Neustadt) podle rakouských médií po 14 měsících trvání procesu zprostil obvinění všech 13 souzených aktivistů.

Soud: Aktivisté, kvůli nimž byly blokovány hranice, jsou nevinní

Aktivisté, kteří byli členy různých organizací, byli souzeni kvůli protikožešinové kampani a údajně násilným protestním akcím, jež podle oděvních podniků zahrnovaly i žhářství, ničení majetku či sabotáže v podobě rušení telefonních linek.

Rakouští ochránci zvířat zahájili kampaň na podzim roku 2006. Už v roce 2008 desítka rakouských aktivistů kvůli podobným obviněním strávila přes tři měsíce ve vazbě a jeden z nich držel 39 dní hladovku, uvedli dnes v prohlášení čeští sympatizanti obviněných zapojení do kampaně Rakouská ostuda. Dnes ukončený kontroverzní soudní proces byl zahájen 2. března 2010.

Předmětem jeho kritiky byla podle českých aktivistů především skutečnost, že jejich rakouští kolegové byli obžalováni na základě legislativy určené k potlačování závažných forem organizovaného zločinu. Obžaloba se přitom fakticky skládala z popisů protestních akcí a radikálních názorů vyjadřovaných na internetových fórech, uvedli aktivisté.

Na konci loňského roku údajně vyšlo najevo, že policie a prokuratura zatajily nasazení policejní agentky, jejíž tajné zprávy líčily činnost obžalovaných v pozitivním světle, zprošťující důkazy však prý byly zatajovány.

Způsob vedení soudního procesu kritizovali kromě ochránců přírody či lidských práv také mnozí právní experti, politici i rakouská či německá média. Čeští aktivisté loni na jaře vyjádřili podporu souzeným krátkými blokádami hraničního přechodu Mikulov/Drasenhofen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů