Pátek, 29. března 2024

Kauza Drobil: Kdo zametá a kdo pomáhá?

Sílí pokusy paralyzovat naši práci, říká vrchní státní zástupce Rampula. Reagoval tak na tvrzení, že žalobci mají případ Drobil zahrát do autu.

Kauza Drobil: Kdo zametá a kdo pomáhá?

Hra o vlivný post vrchního pražského žalobce vrcholí: akcelerovaly ji nejnovější informace týdeníku Respekt, podle nichž žalobkyně Jana Hercegová z městského státního zastupitelství nabádala podřízenou obvodní žalobkyni, aby vyšetřování podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí zahrála do autu.

"Sílí pokusy paralyzovat státní zastupitelství," prohlásil včera na rychle svolaném brífinku šéf vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula, pod nímž se už několik měsíců kýve křeslo. "Je vytvářen ve společnosti dojem, že soustava státního zastupitelství je nefunkční celek. Není to pravda."

Hra o kauzu Drobil

Rampulova mediální obrana navázala na ostře sledovanou kauzu exředitele životního fondu Libora Michálka, který skrytě nahrával schůzky s tehdejším ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem z ODS s jeho spolupracovníky. A které obnažovaly korupční podhoubí v této státní instituci (podle Michálka mimo jiné hrozilo, že bude rekonstrukce pražské čistírny odpadních vod předražená o tři miliardy korun).

Podle Respektu šla nyní Drobilovi na ruku právě Hercegová, která poslala podřízené žalobkyni Šárce Pokorné následující instrukce: "Drobil nevybízel Michálka ke zničení důkazů. Celý rozhovor je též v duchu, aby fond řádně fungoval. Jednoznačně též nezaznělo, že pokud Michálek nahrávku nezničí, že bude odvolán, nebo že pokud ji zničí, tak že bude jmenován náměstkem." A současně si Hercegová vyhradila, že jakýkoli další postup musí dopředu dostat ke schválení.

Včera se však všichni zainteresovaní žalobci ohradili vůči interpretaci časopisu Respekt. "Pouze jsem doporučovala, že je nezbytné při konečném hodnocení věci případ posuzovat ve všech souvislostech. Mé doporučení vychází z jedné ze základních zásad trestního řízení, které ukládá objasňovat stejně pečlivě okolnosti svědčící jak v neprospěch, tak i ve prospěch podezřelé osoby," obhajovala se včera žalobkyně Hercegová.

Státní zástupkyně Pokorná v kauze původně prověřovala pouze podezření z toho, zda se Drobil v souvislosti s údajnými manipulacemi se zakázkami na fondu nedopustil trestného činu nepřekažení korupčního jednání. V této souvislosti vyšetřovala i premiéra Petra Nečase (ODS) nebo tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Případ odložila s tím, že se trestný čin nestal, tyto závěry potvrdilo městské státní zastupitelství a následně i Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které však vydalo závazný pokyn, že Pokorná musí zahájit trestní řízení proti konkrétní osobě s podezřením na podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle serveru Aktuálně.cz mělo prověřit Drobila.

A hra o Rampulu a Zemana

Poslední pochybnosti kolem vyšetřování kauzy Drobil podle Respektu připomněly průtahy, které nový šéf žalobců Pavel Zeman vyčítá už zmiňovanému Vlastimilu Rampulovi. Právě Rampula je totiž v pozici vrchního pražského žalobce pánem nad nejzávažnějšími kauzami, které sahají do nejvyšších pater politiky. Rampulova židle je teď ale vratká: Zeman chce, aby vrchní žalobce skončil. Vyčítá mu jednatřicet různých provinění. Například to, že jeho úřad zastavil vyšetřování mnohamiliardového tunelu v bance IPB, přestože důkazů o provinění manažerů bylo dost. V případě úplatků při nákupu gripenů si prý zase Rampulův úřad nevyžádal všechny potřebné informace ze zahraničí.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale s Rampulovým odvoláním váhá - není přesvědčen, že důkazy o jeho pochybeních jsou zcela neprůstřelné. Zeman včera před schůzkou s Pospíšilem zopakoval, že na Rampulově odchodu trvá.


Pouze jsem doporučovala, že je nezbytné při konečném hodnocení věci případ posuzovat ve všech souvislostech.
Jana Hercegová

Žalobkyně odmítá podezření, že nabádala svoji podřízenou, aby vyšetřování podezření z korupce na SFŽP zahrála do autu.

Podezření: aféra měla jít příkazem k ledu

Manipulování zakázkami

Týdeník Respekt zjistil, že státní zástupkyně Jana Hercegová nařídila podřízeným, aby se nesnažili vyšetřit podezření z korupce a údajného manipulování zakázkami na ministerstvu životního prostředí.

Žalobci: Je to útok a lež

Ostrá reakce přišla okamžitě. Žalobkyně Hercegová i pražský vrchní státní zástupce popřeli, že by byl přípis výzvou, aby se podřízení státní zástupci kauzou nezabývali. Vyšetřování podle nich běží pečlivě a bez ovlivňování.

Hraje se o vyšetřování kauz?

Zároveň se nyní hraje o to, kdo bude mít dohled nad vyšetřováním nejzávažnějších kauz. Nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce odchod vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Podle Zemana například špatně dohlížel na vyšetřování gripenů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale s odvoláním váhá. Není si jistý, jestli jsou argumenty proti Rampulovy dostI silné.Pouze jsem doporučovala, že je nezbytné při konečném hodnocení věci případ posuzovat ve všech souvislostech.

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů