Středa, 24. dubna 2024

Libor Michálek bude spolupracovat s lidovci

Libor Michálek bude spolupracovat s lidovci

Odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek bude spolupracovat s KDU-ČSL. Napsal to server Aktuálně.cz. Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP a odstartoval tak aféru, která vedla k odchodu Pavla Drobila (ODS) z funkce ministra životního prostředí. Nyní by se měl Michálek stát poradcem lidovců, kteří po neúspěchu v loňských volbách skončili mimo sněmovnu.

"Pana Michálka jsem oslovil. Dohodli jsme si schůzku a on je ochoten s námi spolupracovat," potvrdil Aktuálně.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Michálek by podle něj měl působit v poradním sboru strany, který by lidovcům pomáhal s ekonomickými otázkami, problematikou boje s korupcí, zdravotnictvím a dalšími tématy. Za Michálka se prý zaručil někdejší ministr a politik ODA a ODS Tomáš Ježek, který s lidovci už spolupracuje.

Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Drobilův poradce Martin Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak Michálkovi místo svého náměstka. Policie v červnu případ údajného podplácení Michálka ze strany Drobila odložila. Mezi žalobci a policisty však následně vypukl spor o to, kdo za odložením kauzy stojí.

Michálkovi po odvolání ze SFŽP několikrát nabízely angažmá ve státní správě vládní Věci veřejné. Pozici pro něj připravoval někdejší ministr dopravy Vít Bárta a do svého protikorupčního týmu ho chtěl i předseda VV Radek John, který se měl ve vládě stát vicepremiérem pro boj s korupcí. Podle Aktuálně.cz lákala Michálka do svého týmu i nová vicepremiérka Karolína Peake (VV). Někdejší ředitel SFŽP ale údajně dal přednost spolupráci s neparlamentními lidovci. Michálek dosud hovořil o tom, že se chce v létě přihlásit do výběrového řízení na nového ředitele SFŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů