Pátek, 29. března 2024

Dosud největší ekologická zakázka v ČR směřuje k arbitráži

Dosud největší ekologická zakázka v ČR směřuje k arbitráži

Dosud největší ekologická zakázka v Česku směřuje k arbitráži, firma Baltom podala tento týden návrh na arbitráž proti vedoucímu sdružení Čistá Ostrava, společnosti Geosan Group. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Sdružení, které v roce 2004 vyhrálo zakázku za 2,6 miliardy korun na likvidaci odpadních lagun po zkrachovalé chemičce Ostramo, neplatí podle listu dodavatelům za provedené práce. A to i přesto, že dostává peníze přes státní podnik Diamo.

Společnost Baltom je hlavním dodavatelem prací na Ostramu. Spolumajitelem společnosti, která na likvidaci lagun chemičky vyvinula speciální patentované technologie, je zčásti dánská firma Inreco. Podle listu zatím není jasné, zda půjde o arbitráž jen proti Geosanu, nebo bude následovat i arbitráž proti českému státu.

Jednatel Baltomu Miroslav Balcar nechtěl spor komentovat. Již dříve si stěžoval, že mu Geosan přestal loni v listopadu za odvedenou práci platit. Tehdy se jednalo o nedoplatek 88 milionů korun, dnes by měla být celková částka přesahovat 100 milionů korun. Podle smlouvy o realizaci projektu mezi sdružením Čistá Ostrava a státem má Geosan platit dodavatelům do 15 dnů poté, co peníze od státu dorazí na jeho účet.

Firma Geosan Group se HN k žalobě nevyjádřila. Z dokumentů, které má deník k dispozici, vyplývá, že Geosan reklamoval práci Baltomu a chtěl tak snížit dlužnou částku.

Baltom těží ropné kaly z ostravských lagun a zpracovává je na alternativní palivo, určené ke spalování v elektrárnách či cementárnách. O palivo ale není na trhu zájem. V lednu objevila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na Ostravsku dva tajné sklady, kde Baltom palivo nelegálně skladoval. Firma za to dostala, zatím nepravomocně, pokutu. Proti sankci se odvolala, brání se právě nedoplatky od Geosanu. Spor vedl k vypovězení smlouvy s Baltomem ze strany Čisté Ostravy.

Nyní pracuje na čištění lagun jako dodavatel Geosanu česká firma Šamonil. Vláda už musela Čisté Ostravě povolit prodloužení termínu pro dokončení ostravské sanace o tři roky. Sdružení, jež před lety vyhrálo tendr o tuto zakázku i přesto, že nabízelo druhou nejvyšší cenu, nyní žádá o navýšení celkové ceny o půl miliardy korun, napsaly dnešní HN.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů