Čtvrtek, 28. března 2024

Vítězem dánských voleb se stává: zákon o zelených inovacích

Vítězem dánských voleb se stává:  zákon o zelených inovacích

Parlamentní volby v Dánsku vyhrály strany, které prosazují nový zákon na podporu zelené ekonomiky. Hnutí DUHA obdobnou legislativu prosazuje v České republice a podporují jej zatím vládní Věci veřejné a opoziční ČSSD.

Dánské politické strany, které dosud byly v opozici, nyní získaly převahu a mají šanci sestavit vládu. Všechny podporují vznik zákona, který stanoví konkrétní tempo, podle kterého země v příštích desetiletích nastartuje čisté technologie a nová odvětví. Rozhýbe tak inovace, vytvoří nová pracovní místa a sníží závislost na dovozu paliv [1].

Dánové plánují přijmout zákon, který určí závazné tempo snižování emisí skleníkových plynů na 40 let dopředu - rok po roku. Jeho přijetí se dá očekávat velmi brzy. Vítězné strany se totiž shodují ve záměru takový zákon přijmout. Podporují jej sociální demokraté, socialisté, sociálně-liberální strana i strana zelených.

Ve Velké Británii podobnou legislativu schválili již před třemi lety [2]. V dalších evropských zemích - Belgii, Finsku, Rakousku, Slovinsku či Maďarsku - o ní již diskutují parlamenty. V Česku koncept zákona navrhlo Hnutí DUHA a podporují jej Věci veřejné a ČSSD.

Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva [3] prosazuje ve spolupráci s Ekologickým právním servisem návrh zákona, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do zelených řešení jako je zateplování domů, čistá energie, rychlá a pohodlná veřejná doprava nebo třeba lepší recyklace odpadu.

Posílí tak ekonomiku, vzniknou desítky tisíc pracovních míst a zbavíme se závislosti na dovozu ropy či plynu a na uhelných dolech.

Zákon podle nezávislého průzkumu veřejného mínění podporuje 66 % obyvatel Česka. Na poslance a poslankyně se s žádostí o jeho přijetí zároveň obrátilo téměř 22 000 lidí a další přibývají každý den. Za zákon se postavila již také padesátka českých firem.

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl:
"Vítězství politických stran prosazujících moderní čistou ekonomiku bez závislosti na drahé ropě či plynu je dobrou zprávou pro všechny Dány. Díky tomu bude moct nový parlament přijmout chytrý zákon, který podobně jako ve Velké Británii rozhýbe zelená odvětví. Čeští poslanci by se také měli britským zákonem inspirovat, podobně jako Dánové a další. Pomohou tak s rozvojem nových odvětví, srazí zbytečnou závislost na dovozu paliv a sníží český příspěvek ke globálnímu znečištění."


Kontakty:
Jiří Koželouh, telefon 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů