Úterý, 23. dubna 2024

Dva žalobci NSZ mají za to, že Drobil by měl být obviněn

Dva žalobci NSZ mají za to, že Drobil by měl být obviněn

Dva žalobci Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které se zabývá údajnou korupční kauzou bývalého ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila, jsou přesvědčeni, že politik by měl být obviněn. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz, jemuž to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Žalobci se k tomu nevyjádřili. Drobil čelí podezření, že tlačil na tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby pomlčel o údajné korupci v resortu.

Státní zástupci Miloš Kaláb a Roman Hájek k tomuto názoru podle serveru dospěli, když pro nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana připravovali podklady pro konečné rozhodnutí, zda bude kauza znovu otevřena a místopředseda ODS obviněn. Žalobci se k tomu nechtěli vyjadřovat. "Bohužel, nemohu k tomu dávat žádné informace," uvedl Kaláb.

Právní názor pro Zemana musí připojit ještě jeho náměstek Igor Stříž. Ani on nechtěl o případu nic říkat: "Nemohu teď nic potvrzovat, ani vyvracet. Snad jen to, že já jsem se k tomu ještě oficiálně nevyjádřil," sdělil Stříž.

Policisté Drobilův případ prověřovali, v půlce června jej však odložili. Následně se dostali do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali či nejednali na jeho pokyn. Drobil od počátku jakékoli porušení zákona odmítá a trvá na tom, že úředníka Michálka rozhodně k ničemu netlačil.

Pokud NSZ kauzu znovu otevře, policie bude žádat o vydání Drobila k trestnímu stíhání a zbavení poslanecké imunity, řekl v neděli v České televizi ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec.

Server uvedl, že podle jeho zdrojů NSZ kontrolu kauzy před kongresem ODS neukončí.

Policie v pondělí navrhla postavit před soud Drobilova bývalého poradce na ministerstvu Martina Knetiga a podala návrh na obžalobu z nepřímého úplatkářství. Knetig se jej podle policistů dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů