Sobota, 20. dubna 2024

Stanovisko ministra Tomáše Chalupy k výsledkům jednání Rady ministrů životního prostředí EU

Stanovisko ministra Tomáše Chalupy k výsledkům jednání Rady ministrů životního prostředí EU
Stanovisko ministra Tomáše Chalupy k výsledkům jednání Rady ministrů životního prostředí EU

Vyjednávání české delegace hodnotím jako velice úspěšné. Přestože to zpočátku vypadalo, ze i česká delegace (stejně jako Rumunsko) bude Závěry vetovat, podařilo se nakonec bezezbytku prosadit všechny požadavky, které česká vláda v mandátu schválila.

Během jednání se uskutečnila řada schůzek skupiny Visegradské čtyřky + Bulharsko a Rumunsko, kde Česká republika sehrála významnou úlohu ve formulaci kompromisního návrhu.

Klíčovým bylo především zabránit navýšení závazného cíle pro rok 2020 z 20% na 25% bez pečlivého posouzení dopadu do ekonomik evropských států.

České republice se navíc podařilo v zájmu dosažení kompromisu ovlivnit znění několika dalších zásadních pasáží Záverů Rady.

Mezi priority české delegace patřilo především prosadit předložení detailních analýz dopadu snižování emisí na jednotlivé sektory průmyslu a také reflexe dopadu na konkurenceschopnost v situaci, kdy neexistuje globální dohoda a emise skleníkovych plynu tak de facto snižuje pouze EU. Podíl EU na globálních emisích se přitom pohybuje kolem 12%.

Česká delegace také požadovala, aby Rada nepřinesla žádný další závazek do roku 2020 a aby cíle na období 2030, 2040 ci 2050 byly pouze nezávazné - indikativní.

V závěru jednání se česká delegace pokoušela o dosažení kompromisu a snažila nalézt průsečík mezi předsednictvím a polskou delegací. Myslíme si, že kdyby byly ostatní země ochotny dále diskutovat, pak by k polskému vetu možná nedošlo.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů