Sobota, 20. dubna 2024

Vládní tunel životního prostředí

Vládní tunel životního prostředí

Dne 8. 3. 2012 schválila porada vedení Státního fondu životního prostředí návrh na změnu zákona č. 388/1991 Sb. Strana zelených odmítá zneužití prostředků na životní prostředí.

"Jsme velmi znepokojeni faktem, že ministerstvo životního prostředí připouští vyvedení prostředků určených výhradně na ochranu životního prostředí do státního rozpočtu na zalepení deficitu," uvádí Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

"Finanční prostředky vybrané za pokuty a poplatky za znečišťování životního prostředí by se měly vždy do ekologie vrátit. Doposud tomu taky tak bylo," doplňuje Karel Jech, člen Rady SFŽP nominovaný neziskovými organizacemi.

"Mnohé nasvědčuje tomu, že změna zákona bude provedena nějakým přílepkem. Účinnost se totiž předpokládá již od 1. července letošního roku," dodává Ondřej Liška.

Nově by však Fond mohl půjčovat prostředky i Ministerstvu financí a navíc bez veřejné kontroly. Stačila by napříště jen dohoda ministra financí a ministra životního prostředí.

O všech poskytnutých penězích doposud vždy jednala Rada Fondu, která je složena ze senátorů, poslanců, zástupců Svazu měst a obcí, krajů a neziskových organizací.

Podle nové úpravy, kterou prosazuje Chalupův náměstek Ježek, by se dva ministři mohli dohodnout na půjčce v řádu miliard, třeba bezúročně a se splatností "až naprší a uschne". Fond by pak nemohl financovat ani čističky odpadních vod, kanalizace nebo environmentální osvětu a poradenství. Neměl by z čeho.

Od roku 1992, kdy Fond začal fungovat, mohly být jeho prostředky využity pouze na sedm vyjmenovaných oblastí. Nově by Ministerstvo financí mohlo z půjčky od SFŽP ČR financovat cokoliv. Třeba nákup nových gripenů.

Další informace:
Ondřej Liška: 777140077, Karel Jech: 602 350 724
Email: press@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů