Sobota, 20. dubna 2024

Spiegel.de: Němečtí neonacisté se halí do ekohávu

Spiegel.de: Němečtí neonacisté se halí do ekohávu

Je ekologické, alternativní a levicové? Nejen to. I pravicoví extremisté objevili toto téma. Prodávají biozeleninu, vedou volební kampaň s ekologickými tématy a šíří dokonce časopis se zahrádkářskými tipy - a s pravicovou ideologií a s rasistickým štvaním k tomu, napsal server časopisu Der Spiegel.

Jens Lütke se staví proti genovému inženýrství a výstavbě dalších silnic. Kromě toho prý demonstruje proti novým jaderným elektrárnám. Jednou ročně pomáhá při Dnu pro životní prostředí. "Často se mě lidé ptají, jestli patřím k Zeleným," říká. Jens Lütke ale není u Zelených, nýbrž u neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD). Je jejím vůdcem v zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Když Lütke sbírá odpadky při Dni pro životní prostředí, nikdo nepozná, k jaké straně patří. "Neděláme vedle toho akce s transparenty NPD," tvrdí. Se svým ekologickým přístupem není ve straně osamocen. NPD dělá z ochrany životního prostředí své téma pravidelně. Svou ekologickou strategií se strana chce stát přijatelnější pro veřejnost. Že za těmito akcemi stojí pravicově extremistická ideologie, nepozná člověk hned.

Stejně tak je to s časopisem o životním prostředí, který pravičáci vydávají. Jmenuje se Umwelt & Aktiv a na první pohled vypadá jako normální ekologický magazín. Přinejmenším u článků o biopalivu a genovém inženýrství, u tipů pro zahrádkáře a písniček pro děti. Kdo jím zalistuje dál, dostane se na stránky o germánských mýtech a pohanských zvycích. V rubrice "Domobrana" v čísle 3 z roku 2011 se čtenář dozví, že německý národ biologicky i duchovně vymře, pokud se budou Němci rozmnožovat s lidmi jiného etnického původu.

Domnělý ekologický časopis štve také proti náboženstvím. Porážky zvířat bez umrtvení jsou prý barbarským zvykem židů a muslimů. "Aby se tu všichni migranti cítili jako doma," tvrdí se ve prvním čísle z roku 2007, mohly by se z "orientu" importovat ještě další "nábožensky založené zvyky" jako mrzačení genitálií, kamenování a usekávání rukou.

To, co se objevuje v Umwelt & Aktiv, je nechutná krajně pravicová propaganda. Redakce se sice označuje za "stranicky nezávislou", když se ale člověk podívá, kdo časopis dělá, je to dost sporné. V tiráži je uveden spolek Midgard, v jehož vedení jsou u správního soudu v Landshutu zapsáni mimo jiné Christoph Hofer a Berthild Haeseová. Oba mají kontakty na NDP stejně jako někteří z přispěvatelů.

Umwelt & Aktiv se zaměřuje na krajně pravicovou ekologickou scénu v Bavorsku. Ale i v dalších spolkových zemích se sdružují krajně pravicoví ekokamarádi. Velmi aktivní v ochraně životního prostředí je NPD v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Už v roce 2007 se tam objevily titulky hlásající, že jeden farmář spustil iniciativu za region Nebel/Krakow am See bez genového inženýrství. Byl to člen NPD. Udo Pastörs je dnes poslancem zemského sněmu a místopředsedou spolkového předsednictva NPD a zasazuje se v regionu o ochranu přírody.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku však existují krajně pravicoví ekologové i mimo tuto stranu. V oblasti okolo měst Güstrow a Teterow už od 90. let sídlí zemědělci, kteří chtějí oživit tradici Artamanů, lidového zemědělského hnutí z 20. let, které vyznávalo ideologii krve a země.

Od té doby se tito kolonizátoři rozšířili i do dalších oblastí Meklenburska-Předního Pomořanska, říká expertka sdružení Lidoví osadníci, které je vůči NPD kritické. Většinou se podle ní nijak neizolují, ale aktivně se podílejí na životě vesnice a angažují se ve školách a školkách. Mnoho jich produkuje a prodává bioprodukty, tvrdí expertka.

NPD se snaží ekologickými tématy získat podporu voličů už dlouho. Už v roce 1973 proto strana zmiňuje ve svém düsseldorfském programu ochranu životního prostředí jako příspěvek ke zdraví národa. Ale teprve s profesionalizací strany v posledních letech je toto téma stále častější.

Ve svém současném programu NPD odmítá genové inženýrství a průmyslový chov zvířat, požaduje peníze pro alternativní energie a národní samozásobitelství zemědělskými produkty. Chce více podporovat farmáře.
V Meklenbursku-Předním Pomořansku už krajní pravičáci nechali natisknout plakáty se sloganem "Ochrana životního prostředí = ochrana vlasti". I Jens Lütke chce nyní před zemskými volbami ve Šlesvicku-Holštýnsku bojovat o podporu pro NPD ekologickými tématy, i když hlavním tématem předvolební kampaně bude kritika eura. Přesto je pro něj téma životního prostředí důležité: "Nechceme zelená témata přenechávat Zeleným."

Časopis Umwelt & Aktiv nabízí na poslední stránce svého prvního čísla z roku 2007 motto této nové strategie. Stojí tam velkými písmeny "Ochrana životního prostřední není zelená".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů