Čtvrtek, 25. dubna 2024

Indie podezírá Čínu, že zavinila vyschnutí Brahmaputry

Indie podezírá Čínu, že zavinila vyschnutí Brahmaputry

Významná východoindická řeka Brahmaputra, která pramení v čínském Tibetu, v poslední době nápadně vyschla. Místní obyvatelé a úřady podezírají Čínu, že tok odklonila jiným směrem nebo na něm postavila nějakou umělou překážku. Peking dnes ujistil Dillí, že řeku využívá minimálně.

Píše o tom dnes agentura AFP. Nicméně podle indického ministerstva vodních zdrojů je stav řeky normální.

Řeka Brahmaputra pramení na jihozápadě čínské autonomní oblasti Tibet, odkud pokračuje do indického státu Arunáčalpradéš, kde řeku nazývají Siang. Dále tento vodní tok, jehož celková délka dosahuje 2900 kilometrů, klesá do úrodných nížin indického státu Ásám, kde je klíčovou součástí místního zemědělství. Svou pouť Brahmaputra končí v Bangladéši v Bengálském zálivu, kde se vlévá do moře.

Indický ministr Dabi odhadl, že průtok řeky se cca o 40 procent.

Videozáznamy ukázaly řeku Siang, kterou se za normální okolností valí bouřlivé přívaly vody, zmenšenou v tenké potůčky v širokém písčitém řečišti.

Nejmenovaný činitel indického ministerstva vodních zdrojů ale uvedl, že v Brahmaputře není "žádné snížení průtoku" vody. I centrální komise pro dohled nad vodními zdroji, která provádí měření, uvedla, že hladina toku je "normální".

Odklánění řek či přerušování jejich toku výstavbou hydroelektráren v Číně je problém, na který si Indie dlouhodobě stěžuje. Obě země na toto téma pravidelně jednají; loni v srpnu čínské vedení ubezpečilo indického premiéra Manmóhana Singha, že v tomto ohledu neexistuje pro indické zájmy žádné nebezpečí.

Čína, která se potýká s nedostatkem vody a energie, již si ve stále větší míře žádá její prudce se rozvíjející průmysl, staví jednu hydroelektrárnu i na řece Brahmaputra. I v tomto případě ale byla indická vláda ujištěna, že jde o projekt, který si nebude žádat vybudování klasické přehrady a že plynulost toku nebude narušena.

Obě asijské velmoci se dohodly, že letošní rok bude rokem Indicko-čínského přátelství a spolupráce. Čína a Indie nicméně stále ještě nevyřešily svůj spor o společnou hranici, který se v roce 1962 stal příčinou krátké války. Čína tvrdí, že jí patří téměř celé území Arunáčalpradéše.

ZDROJ: Vodarenstvi.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů