Pátek, 29. března 2024

Indie a Pákistán se hádají kvůli vodě

Pákistán brání stavbě nové indické přehrady, která ho připraví o vodu. Pitná voda z kohoutku bude ve světě už brzy ještě vzácnější než nyní.

Indie a Pákistán se hádají kvůli vodě

Hluboko v údolí rachotí buldozery a náklaďáky šplhají po úbočí s kubíky stavebního materiálu. Pod nimi se klikatí stříbřitá stužka himálajské řeky Kišaganga. Tudy vede ostře sledovaná linie příměří na hranicích Indie a Pákistánu.

Nyní je konflikt bohatší o další rozměr. Pákistán dráždí indické plány na výstavbu přehrady.

Příští válka tady může kdykoli začít. Zatím létají vzduchem jen slovní salvy.

Ambiciózní stavba

Pákistán si stěžuje, že velkorysý indický plán na vodní elektrárnu, která má mít výkon 330 megawattů, ochudí jeho stranu hranic o vodu, důležitou pro zavlažování. Konflikt už předal mezinárodní arbitráži, která rozhodla, že se práce na stavbě mají zastavit. Indičtí dělníci ale pracují dál.

Indická ekonomika, která roste rychlým tempem, energetické zdroje naléhavě potřebuje. Ukázal to i rozsáhlý výpadek elektrické sítě z tohoto týdne, který postihl stamiliony lidí. Pákistán ale nemíní ustupovat. Obě země přitom disponují jadernými zbraněmi.

"V jižní Asii hrozí konflikt velkých rozměrů, jehož prvotní příčinou může být spor o vodní zdroje," řekl agentuře Reuters Michael Kugelman, výzkumník z washingtonského Mezinárodního centra Woodrowa Wilsona.

Populace obou zemí strmě roste, lidé se stěhují do měst. To vytváří vytrvalý tlak na hledání nových energetických zdrojů.

Problém se ovšem netýká jen jižní Asie. Přeshraniční střety kvůli cenné vodě znají už desítky let na Blízkém východě.

Palestinci si stěžují, že jim Izrael odepírá přístup k vodním zdrojům. Snaha zachovat pro židovský stát cenné vodní zdroje je podle pozorovatelů důvodem, proč se Izrael odmítá stáhnout z Golanských výšin. Střety o využívání vody z Eufratu a Tigridu vede Turecko se svými sousedy - Sýrií a Irákem. Deset afrických zemí si nárokuje využívání vody z Nilu. V jihovýchodní Asii zase sousední státy protestují proti obří elektrárně na Mekongu, kterou buduje Laos společně s Čínou.

"Války o vodní zdroje nás čekají ve velmi dohledné budoucnosti," soudí britský ministr pro energetiku Ed Davey, citovaný listem The Guardian.

Když přestane pršet

Potíže jsou patrné ve chvíli, kdy se dostaví velká sucha. Šestnáctiletý Husajn, který žije se sestrou v uprchlickém táboře v Keni, je jedním z uprchlíků, které vyhnal nedostatek vody. Stejně jako on opustilo své domovy v Somálsku kvůli suchu na 160 tisíc lidí.

"V naší vesnici nepršelo už dva roky, celá úroda zmizela," řekl Husajn zpravodaji katarské stanice Al-Džazíra. Husajn je jedním ze současných 1,2 miliardy lidí, kteří žijí ve vyprahlých oblastech bez vody. Postupem času jich bude přibývat. Stejně jako vojenských konfliktů o stále vzácnější vodu.

Jejich historii zná dobře Jemen na Arabském poloostrově, jednom z nejvyprahlejších míst planety. Kmenové konflikty na jeho území už jsou stovky let především válkami o řídké vodní zdroje. Stejnou zkušenost mají země, které leží na březích Nilu. Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak hrozil vojenskou silou, když kritizoval projekt přehrady v sousední Etiopii.

"Sobecký vztah mezi sousedy přitom vede k tomu, že voda je využívána nešetrně, spolupráce naopak prospívá oběma stranám," říká Anton Earle ze švédského think-tanku Water Institute.

Indie a Pákistán přesto mají velké potíže najít společnou řeč. "Pákistán trvá na tom, že mu Indie krade vodní zdroje, debata stále postrádá racionální jádro," říká indický právník Fajsal Nakví.

Nedostatek vody

1,2 MILIARDY
lidí žije dnes podle údajů OSN v oblastech, kde je nedostatek kvalitní vody vážným problémem.


2040
V tomto roce podle odhadů amerických zpravodajců vzroste v globálním měřítku poptávka po vodě natolik, že už ji nebude možné uspokojit. Vzroste proto riziko vojenských konfliktů kvůli nezávadné vodě.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů