Pátek, 29. března 2024

Církevními restitucemi proti bolševníku

Církevními restitucemi proti bolševníku

Probíhající debata na téma církevních restitucí se pohybem z racionálního základu stala laciným předvolebním tématem podobně jako třicetikorunový poplatek před čtyřmi lety. Vedle výkřiků, zda navrácení majetku ano či ne, by ovšem měly zaznít přínosy, které vypořádání s minulostí přinese. Jedním z nich je na první pohled možná složitá, ale ve svém důsledku o to pochopitelnější úvaha o vlivu restitucí na naši krajinu. Při návštěvě Karlovarského kraje jsem se při setkání s místními starosty zeptal, jestli navrácení majetku církvím podporují, nebo jsou proti vládnímu záměru. Jejich odpověď byla přesně taková, jaká se od starostů obcí očekává. Věcná a spjatá s místem, kterého se problém týká. Odblokování majetku v rámci restitucí bude znamenat právní a majetkovou jistotu. Pak lze na lukách a polích hospodařit tak, abychom se nedostávali do situace, kdy bolševník (Heracleum) devastuje celý ekosystém, ve kterém se nachází. Vhodnými zásahy proti jeho výskytu můžeme ochránit fl óru, kterou svojí existencí ničí.

A propos bolševník. Každý s ním má zkušenost, někdy ho viděl, ty, se kterými přišel do styku, popálil a často jim zanechal následky na celý život. Církevními restitucemi máme šanci se dostat do situace, kdy se s bolševníkem, parazitem páchajícím škody na cizím majetku a lidském fyzickém i psychickém zdraví, můžeme vypořádat účinně a na dlouhou dobu. Nepromarněme šanci zlikvidovat plevel zvaný bolševník. Každý z nás se při výletech a cestách naší zemí stal svědkem neúčinného válčení právě s bolševníkem. Problém, který se opakuje každý rok. Boj s ním je periodickou rutinou. Zjednodušeně existují dva způsoby, jak přemnožení této kdysi obdivované, dnes přemnožené rostliny efektivně vyřešit. První je relativně levný, mající ovšem jen krátkodobé účinky. Druhý, dražší, dokáže výskyt bolševníku minimalizovat na delší dobu. Zde nastává problém. Nikdo z těch, kdo hospodaří na majetku, u kterého není do blízké budoucnosti vyjasněna jeho struktura, nechce investovat nemalé finanční pros tředky do zhodnocení tohoto majetku, na kterém sice nyní hospodaří, ale nemá jistotu, pevný bod, zda tomu tak bude i nadále, případně jaká je časová jistota současného statu quo. Levné, krátkodobě účinné řešení problému přemnoženého bolševníku je pouze oddalování radikálního řezu, který dříve či později bude muset přijít.

Pokud proběhnou církevní restituce tak, jak by měly, odblokuje se právní a majetková nejistota ve vztahu majitelů pozemků a hospodářů, kteří na polích a lukách provozují své podnikání. Pak budou moci za jasných podmínek rozhodnout, zda, a já jsem přesvědčen, že ano, se jim vyplatí investovat své peníze do dlouhodobých opatření, která povedou k likvidaci bolševníku. I to je jedna ze stran problému jménem církevní restituce. Bohužel zcela opomíjená.

Tomáš Chalupa (ODS),
ministr životního prostředí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů