Pátek, 26. dubna 2024

Zelení se mění, usilují o voliče Merkelové

Zelení se mění, usilují o voliče Merkelové

Strana si drží podporu 13 procent, jsou třetí nejvlivnější formací. Zelení určí, kdo se ujme moci po parlamentních volbách v příštím roce.

Němečtí Zelení mění strategii. Nejúspěšnější ekologická strana v Evropě, která v Německu stabilně drží třetí pozici ve voličských preferencích, se po víkendovém sněmu v severoněmeckém Hannoveru obrací ke středovým voličům.

Chce oslovit městskou střední třídu, nevyhýbá se spolupráci ani s německou pravicí. Cíl je podle listu Die Welt zřejmý, účast v příští spolkové vládě, kterou určí zářijové parlamentní volby.

Roky přitom platilo, že Zelení jsou baštou levicových intelektuálů, kteří si užívají vleklé debaty na abstraktní témata. Po víkendovém sjezdu to neplatí. Strana zestárla, odložila radikální hesla.

Vytahané vlněné svetry a tyčinky müsli ustupují stranou. Zelení se mění z uvolněné strany vousatých intelektuálů v moderní formaci manažerů v oblecích, kteří dokážou přesvědčit i skeptické středové voliče.

Vyhnuli se rozkolu

Nevyhýbají se koalici s křesťanskými demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která má v průzkumech stanice ZDF 39 procent. Především však Zelení usilují o to, aby oslovili pravicový elektorát.

"Pokud se chceme prosadit ve volbách, nesmíme se tajit ambicemi, mezi které patří i získání pravicových voličů," řekla šestačtyřicetiletá Katrin Göring-Eckartová, luteránská duchovní, která se na sjezdu prosadila s Jürgenem Trittinem do čela volební kandidátky.

Zelení stále upřednostňují koalici se sociálními demokraty (SPD), se kterými si vyzkoušeli vládnutí v letech 1998 až 2005.

Osobnost Göring-Eckartové ale podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung naznačuje, že strana chystá úkrok doprava. "Je to politička, která přesvědčí mnoho konzervativních voličů," říká Thomas Jäger, politolog z Kolínské univerzity. "Některé rozladěné členy to ale přinutí přestoupit k levicovějším stranám."

Zelení si to podle všeho uvědomují. Spolupředsedkyní strany proto zůstává šéfka levicového křídla Claudia Rothová, která neuspěla ve stranických primárkách. Zůstává i Cem Özdemir, který reprezentuje středový proud. Soudržnost strany tak byla zachována.

Spolehliví partneři

Stabilní podpora kolem třinácti procent pasuje Zelené na klíčového partnera jakéhokoli vítěze německých voleb. Zatím je favoritem pravicová CDU, která má před SPD desetiprocentní náskok. Výměna koaličního partnera by nebyla lehká. CDU představuje pro Zelené spíše tradičního rivala. Jenže obě strany se sblížily.

Angela Merkelová loni zohlednila veřejné nálady a po katastrofě v japonské Fukušimě prosadila odklon od energie z jádra. Sebrala tím Zeleným jejich ústřední téma a donutila je hledat nové cesty, jak oslovit voliče. "Zelení od loňska příliš nekomentují jadernou energetiku, vyslovili se spíše k sociálním tématům," připomíná Jäger.

Zelení už prokázali, že se dokážou dohodnout na zemské úrovni s oběma potenciálními partnery. V Hamburku vládli do roku 2011 v koalici s CDU a osvědčili se jako strana, která zachází odpovědně s veřejnými financemi. V bývalé konzervativní baště Bádensku-Württembersku zase od loňska hladce vládnou s SPD. Spojuje je odpor proti nákladným stavbám, jako měla být budova nového stuttgartského nádraží.

Je to už třetí zásadní změna, kterou Zelení procházejí. Poprvé se zapsali do dějin, když Joschka Fischer v tradičních teniskách zasednul v zemské vládě v Hesensku. Podruhé se proměnili během účasti ve vládě s SPD, kdy si osahali rovnováhu mezi svým programem a šancí k jeho prosazení.

Jsme konzervativní v tom, že ctíme tradiční hodnoty, naše strana ale není založena na konzervativní hierarchii, ctíme rovnoprávnost.
Cem Özdemir
spolupředseda Zelených

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů