Sobota, 20. dubna 2024

Zelení volí lídra, který je má vrátit do hry

Zelení volí lídra, který je má vrátit do hry

Někdejší předseda Strany zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík má doma ve sklepě na Malé Straně stále nachystaný transparent s nápisem "Co ty na to, Karle?" Vezme jej s sebou pokaždé, když jde coby člen zelené buňky v Praze 1 protestovat proti rozhodnutím TOP 09 na místní radnici, třeba proti bourání domu na Václavském náměstí. Před čtyřmi měsíci ale zjistil, že mu to nestačí a že se chce vrátit zpět na místo, které před třemi lety po pádu Topolánkovy vlády opustil.

"Stávající model řadového člena republikové rady mi nedává žádnou příležitost, abych mohl za stranu formulovat politiku v oblasti udržitelného rozvoje, životního prostředí a energetiky," vysvětluje ve své podkrovní pracovně, proč na dnes začínajícím sjezdu Strany zelených vyzve na souboj stávajícího předsedu Ondřeje Lišku.

Pragmatik a revolucionář

Někdejší skvěle fungující tandem - Liška byl Bursíkovým 1. místopředsedou - se definitivně rozpadl před parlamentními volbami v roce 2010. Bursík i jeho životní partnerka a bývalá poslankyně Kateřina Jacques se nakonec od Lišky distancovali a veřejně kritizovali jeho působení v čele strany. Zelení u voličů propadli a pohltily je vleklé vnitřní spory.

"Dokázal jsem stranu provést nejtěžším obdobím, kdy to jiní balili nebo se stáhli. Já jsem byl oporou a reprezentantem těch, kteří řekli, že nebudeme jen strana na jedno použití," předestírá zase svou motivaci, proč zůstat v čele zelených, o osmnáct let mladší Liška.

Víkendový sjezd má teď šanci skrze kandidaturu obou ovlivnit, jakým směrem se bude bývalá nejmenší vládní strana ubírat dál. Oba jsou přitom pro zelené nepostradatelní. Ekologický expert Bursík, hlavní tahoun zelené politiky, který umí dobře mluvit a formulovat zelené myšlenky, je spíše prototypem politického pragmatika, který už prošel několika politickými stranami. Naproti tomu Liška, v každém ohledu alternativní levicový revolucionář, který neváhá poblíž pražské magistrály sázet macešky a klidně přiznat kouření marihuany. Oba před sjezdem prohlásili, že jsou ochotni úzce spolupracovat, ať už volba dopadne jakkoli.

I nedávná stranická debata s oběma kandidáty však naznačila, že to nebude jednoduché. Oba se rozdílně dívají na tříleté vládní angažmá ve svazku s Topolánkovou ODS i Čunkovými lidovci. I Bursík dnes uznává, že to byla chyba, ale nechce už dál minulost řešit. Liška naproti tomu nabádá, aby se chyby jasně pojmenovaly, aby se jich bylo možné v budoucnu vyvarovat.

Proti kartelu

Spojuje je však zásadní a klíčové téma, se kterým chtějí zelení znovu u voličů obstát a vrátit se zpět do dolní komory parlamentu. "Problémem české demokracie je mocenské propojení politické elity s nejsilnějšími korporacemi ve státě. Politici z toho mají vliv a peníze a není tady nikdo, kdo by na toto upozorňoval, protože v tom jedou všechny parlamentní strany," glosuje současnou politiku Bursík.

Právě tady vidí zelení svoji největší šanci: u voličů znechucených současnými vládními tahanicemi i tím, v koho před dvěma lety vložili důvěru. "Pro příští volby chci oslovit voliče Věcí veřejných a TOP 09," plánuje Bursík. Liška však namítá, že cílem zelených by nemělo být zaujmout jejich místo, ale "cílit na ty voliče, kteří pochopili, že volili špatně".

Krajské i senátní volby ukázaly, že zelení ještě nejsou mrtví, jakkoli uspěli spíše pod značkou zavedených regionálních uskupení a s nezávislými kandidáty typu emeritní soudkyně Elišky Wagnerové. Liška chce do strany přilákat další podobné osobnosti. "A skrze ně hlídat veřejný zájem ve všech oblastech," dodává.

Martin Bursík versus Ondřej Liška

V jaké koalici by chtěli zelení vládnout?

Bursík: Uspět ve volbách spolu s KDU-ČSL, pokusit se vytvořit takové prostředí, aby to ČSSD nedovolilo vytvořit koalici s komunisty. Pomáhat totiž takové koalici by byl hrob zelených.Liška: Nevidím žádný koaliční potenciál napravo. Nalevo vidím podstatně vyšší programovou shodu s ČSSD. Dělí nás však mimo jiné její spojení s kmotrovskými strukturami v regionech.

Kde by měli zelení zakotvit?

Bursík: Nechci zelené posunout doprava, chci, aby stáli uprostřed a neposouvali se doleva. Pro příští volby chci oslovit voliče Věcí veřejných a TOP 09. Liška: Pohybujeme se kolem středu. Jsou tam lidé, kteří se sem posunuli jak zprava, tak zleva. Cílem je oslovit voliče, kteří pochopili, že volili špatně.

Jaké volební téma byste zvolili?

Bursík: Boj proti propojení ekonomické a politické moci, jehož cílem je bránit modernizaci země. Páteř ekonomiky si ochočila politickou elitu, která činí kroky v její prospěch a brání konkurenci, aby to změnila.Liška: Je potřeba zásadně obnovit českou demokracii, a to souborem změn, který dá limity a hranice tomu, co je politika, a co je byznys.

Rozhovor s Martinem Bursíkem čtěte na ihned.cz

AUTOR: Kateřina Eliášová
AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů