Čtvrtek, 28. března 2024

V zoo vznikne ekologické centrum pro děti

V zoo vznikne ekologické centrum pro děti

Ústí nad Labem - Nový dům pro přírodovědné a ekologické kroužky získají děti v Ústí nad Labem. Město chce totiž ve zdejší zoologické zahradě postavit ekocentrum.

Městská rada už dokonce dala svůj souhlas se zpracováním projektové dokumentace. Investiční akce ponese oficiální název Ekocentrum Ústí nad Labem.

Podle Jana Řeřichy, náměstka ústeckého primátora, je záměrem projektu vybudovat v areálu zoo odpovídající materiálně technické zázemí pro takzvané environmentální vzdělávání a výchovu.

"Jsem velmi rád, že došlo ke spolupráci naší zoologické zahrady s Domem dětí a mládeže v Ústí nad Labem, jejímž výsledkem je dnes zatím ještě stále jen myšlenka Ekocentra," sdělil Řeřicha.

Celkové náklady na projekt by se v případě jejího uskutečnění měly podle prvních odhadů pohybovat mezi 35 až 40 miliony korun.

Jak sdělil Milan Knotek, ústecký mluvčí, Ústí se na ekocentrum pokusí získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, kterou poskytuje ministerstvo životního prostředí. "Maximální výše dotace může činit až 90 procent z celkových nákladů," vysvětlil Knotek.

Předpokládaná plocha nízkoenergetické budovy prozatím činí 512 metrů čtverečních. Jako nejlepší se pak městu zdá umístění centra vpravo u horního vchodu do zoologické zahrady. Objekt dál nabídne speciálně zaměřené klubovny, přednáškové sály a prostor zde bude i pro chov drobného zvířectva.

"Dům dětí a mládeže bude moci objekt využívat pro činnost svých přírodovědných kroužků. Myslím si, že i z tohoto důvodu je spojení se zoo naprosto ideální. Děti tak budou mít na dosah ruky vše, o čem hovoří se svými vedoucími," dodal Řeřicha s tím, že ekodům by měl být postaven podle nejnovějších trendů, aby jeho energetická náročnost byla co nejnižší.

Dům dětí a mládeže (DDM) plány města vítá. Podle svého ředitele Jana Eichlera si zhruba stotisícové Ústí svůj ekodům zaslouží. "Může sloužit například i jako středisko pro školy, kde se děti seznámí s alternativními způsoby získávání elektřiny," řekl.

Václav Poživil, ředitel zoo, k tomu dodal, že oproti ekocentrům v Liberci, Ostrově nebo Kladně to ústecké bude mnohem levnější, protože tím už zahrada disponuje.

"Výhoda je, že nemusíme stavět například skleník nebo tepelná čerpadla. Je tu tedy vyšší šance na získání dotace. Peněz je málo a podmínky jsou v současné době mnohem přísnější," dodal Poživil.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů