Úterý, 23. dubna 2024

Poradna před Dušičkami nabádá ke zdobení hrobů ekologickými věnci

Před blížícími se Dušičkami začal vídeňský magistrát na svých stránkách nabádat pozůstalé k ekologickému chování. Podle vídeňské poradny pro životní prostředí by lidé neměli zapomínat na to, že ozdoby na hroby se po čase musejí zlikvidovat. Měli by proto na hřbitovech ke vzpomínce na své zesnulé blízké používat jen to, co se dá úplně zkompostovat.

Poradna před Dušičkami nabádá ke zdobení hrobů ekologickými věnci

Věnce v kompostu


Dušičkové věnečky, věnce a další dekorace se v Rakousku stejně jako jinde tvoří z různých materiálů. Jejich základem je většinou polystyrén či jiná podobná hmota. Na tento korpus se pak obvykle drátkem připevňují rostliny, umělé květy, látka i plast. Když ozdoba doslouží, přírodní součást se kompostuje. Umělé a kovové části by kompost znehodnotily, proto se na hřbitovech musí předtím nejdřív oddělit. A to je právě potíž.

Odborníci z poradny tedy radí, aby si kupující vybírali dušičkové věnce a dekorace označené značkou pro ekologický výrobek. "Věnce na hrob s ekologickou značkou jsou dobrou alternativou k obvyklým ozdobám hrobů, protože se dají při likvidaci celé kompostovat," říká odbornice na zahradnictví Gerda Hüfingová z poradny pro životní prostředí. Podle ní si lidé mohou takovou náhrobní ozdobu ale nechat vyrobit i na objednávku. Květináři a květinářky pak prý budou při vázání postupovat podle rakouské "směrnice ekologické značky" a vyberou vhodný materiál.

Tvořte ekologicky


Vídeňský magistrát na svém webu nabádá k šetrnosti k životnímu prostředí i kutily, kteří si chtějí na Dušičky vyrobit věnec sami. Jako základ by prý měli použít slámu, jejíž svazek vytvarují do potřebné podoby. Na ni pak upevní větve či listí, které doplní třeba astrami nebo různými plody. Přidělat se dají stéblem trávy. Zakázaný není ale ani slabý drátek, který nemá bužírku a není pozinkovaný. I ten se dá totiž prý nakonec zkompostovat.

Také k osvětlení hrobu by lidé měli podle magistrátu přistupovat ekologicky. Volit by měli lampičky či svícínky, které se dají použít víckrát. O tom, zda se takovéto předměty z vídeňských hrobů ztrácejí, se ale vídeňští ekologové nezmiňují.

Poradna pro životní prostředí existuje v rakouské metropoli už od roku 1988. Radí obyvatelům města, jak by mohli třeba zdravěji jíst, šetřit energii či ekologicky bydlet. Poskytuje i poradenství firmám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů